Vijesti

Hakeri i prevaranti koristili su kripto-most RenBridge da operu 540 miliona dolara, kaže izvještaj

Hakeri, prevaranti i drugi oprali su najmanje 540 miliona dolara preko mreže za premošćivanje kriptovaluta RenBridge od 2020. godine, prema podacima grupe za analizu blokova Elliptic. Istraživači kompanije Elliptic objavili su danas izvještaj, navodeći RenBridge kao primjer rizika decentraliziranih unakrsnih mreža.

RenBridge je predstavljen kao način za jednostavno pretvaranje virtuelnih valuta kao što su ZCash i Bitcoin u Ethereum mrežu, a zatim u druge blockchaine. Ali „kao i legitimno sredstvo, unakrsni mostovi su se također pojavili kao ključni olakšivači pranja novca“, omogućavajući korisnicima da izbjegavaju propise i lako prebacuju novac preko mreža, navodi se u izvještaju. To uključuje prihode od ransomware operacija i krađe iz drugih lanaca.

Kriptovaluta nije tako nepregledna kao što neki korisnici očekuju, ali je i dalje moguće prikriti izvore sredstava određenim uslugama, posebno decentraliziranim poput Elliptic. I regulatori su počeli da obraćaju pažnju. Ranije ove sedmice, Ministarstvo finansija SAD-a je sankcionisalo Tornado Cash, decentralizovani mikser dizajniran da prikrije izvore kriptovaluta. Sličan potez je napravio sa mikserom Blender.io u maju. U oba ova slučaja, vlada je primijetila navodnu upotrebu ovih usluga od strane sjevernokorejskih hakerskih grupa.

Ellipticov izvještaj na sličan način sugerira da je RenBridge korišten za pranje novca ukradenog iz japanske Liquid kripto mreže, haka povezanog sa Sjevernom Korejom. Takođe se tvrdi da je RenBridge popularan među ransomware operacijama povezanim sa Rusijom, navodeći da je 153 miliona dolara u ransomware-u oprano putem usluge.

Mnoge druge digitalne usluge mogu se koristiti i u kriminalne i nekriminalne svrhe, poput privatnosti i izbjegavanja cenzure. Ali decentralizovane finansije ili DeFi posebno su prožete krađom i hakiranjem, a identifikovanje tačaka prigušenja je potencijalno korisno i za bezbednosne analitičare i za vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *