Vijesti

Googleov ekran Pixel 6a može raditi na 90Hz ako ste voljni da ga modificirate

Googleov Pixel 6a srednjeg ranga se isporučuje sa 6,1-inčnim OLED ekranom koji radi na 60Hz, ali postoji način da se otključa režim od 90Hz. Korisnik Twittera TheLunarixus je kreirao mod za otključavanje režima od 90Hz na Pixel 6a, a oni rade na prilagođenom ROM-u kako bi svakom vlasniku Pixela 6a olakšali otključavanje poboljšane brzine osvježavanja.

Verge Senior Editor Sean Hollister je testirao mod na svom Pixel 6a i potvrdio da radi. Ono što ne znamo je da li ekran zaista podržava 90Hz, ili ga ovo efektivno overklokuje kako bi se došlo do bržeg osvježavanja. Obratili smo se Googleu da prokomentarišemo da li je 90Hz jednostavno softverski zaključan ili da li zaista postoje ograničenja na ekranu.

Naš Pixel 6a radi na 90Hz.
Snimak ekrana Sean Hollister / The Verge

Mod postoji jer su mnogi u Android zajednici primijetili da Samsung ekran u Pixel 6a ima neke sličnosti sa većim ekranom Pixel 6, i uslijedila je radoznalost. Google omogućava 90Hz na svom 6,4-inčnom Pixel 6 panelu, ali ova dva ekrana nisu baš identična.

Trenutno je mod vrlo uključeni. Da biste otključali opciju 90Hz na Pixel 6a, morate omogućiti način otklanjanja grešaka i OEM otključavanje u postavkama (što možda nećete moći učiniti na zaključanom telefonu operatera), a zatim otključati pokretač, ručno flešovati Android 13 beta sa onemogućenim nekim provjerama i flash modificiranu sliku vendor_boot.

Ako vam je sve to prošlo preko glave ili nikada niste čuli za XDA Developers, vjerovatno je najbolje pričekati na prilagođenom ROM-u. Rezultat svih ovih hakova otključava opciju Smooth Display i mogućnost da se maksimalna brzina osvježavanja u postavkama programera nametne na 90Hz.

Drugi u Android zajednici su također testirali ovaj mod i potvrdili da je legalan. Mishaal Rahman primijetio je zelenu nijansu na svom telefonu nakon primjene moda, a mi smo primijetili isto (iako neki drugi nemaju problem).

Postoje i određene zabrinutosti oko dugoročnih efekata na ekran Pixel 6a. Developer Kuba Wojciechowski upozorava da Samsung možda neće oceniti ekran Pixel 6a na 90Hz, i da je to verovatno samo overklokovanje. TheLunarixus kaže da nećemo u potpunosti znati dok se mod ne pokrene na više od 100 telefona.

“Ne guramo panel više u smislu snage, sve što se ovaj mod sastoji od toga je dodavanje novog frekventnog režima drajveru sa tajmingima s6e3fc3 drajvera Pixel 6 s modificiranim vrijednostima visine i širine,” kaže TheLunarixus. “Ovdje nisu modificirani naponi itd., koristimo vlastitu gama tablicu.”

U svakom slučaju, TheLunarixus kaže The Verge oni “rade na prilagođenom ROM-u sa promjenama na strani ROM-a kako bi ovo učinili potpuno stabilnim i spremnim za javnost.” Pazit ćemo na naš vlastiti telefon da vidimo ima li dugoročnih efekata otključavanja režima od 90Hz, a nadamo se da će Google ili Samsung Display komentirati zašto opcija 90Hz nije službeno dostupna na Pixel 6a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *