Vijesti

Google tuži Sonos zbog tehnologije pametnih zvučnika i glasovne kontrole

Google uzvraća udarac Sonosu parom tužbi u kojima se navodi da kompanija za bežične zvučnike krši niz svojih patenata oko pametnih zvučnika i tehnologije glasovne kontrole. To je najnovija borba unaprijed-nazad oko bežičnih zvučnika koja je do sada uključivala više tužbi od strane Sonosa, jednu tužbu od Googlea i jednu presudu u korist Sonosa koja je dovela do toga da su funkcije uklonjene iz Googleovih proizvoda.

Ove nove tužbe navode kršenje sedam dodatnih patenata. Jedna tužba se fokusira na otkrivanje hitnih riječi i bežično punjenje, a druga se vrti oko toga kako grupa zvučnika određuje koji od njih treba odgovoriti na glasovni unos.

Glasnogovornik Googlea José Castañeda rekao je da se tužbe podnose kako bi “odbranili našu tehnologiju i osporili jasno, kontinuirano kršenje Sonosovih patenata”. Castañeda je rekao da je Sonos “započeo agresivnu i obmanjujuću kampanju protiv naših proizvoda, na račun naših zajedničkih kupaca”.

Obje tužbe podnose se jutros u Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Sjeverni okrug Kalifornije. Google planira podići slične tužbe američkoj komisiji za međunarodnu trgovinu u narednim danima koja će tražiti zabranu uvoza bilo kakvih Sonos proizvoda koji krše prava, rekao je Castañeda The Verge.

Pravni sukob započeo je 2020. godine kada je Sonos prvobitno tužio Google zbog tehnologije zvučnika za više soba. Dvije kompanije su se udružile godinama ranije kako bi Googleove usluge radile na Sonos zvučnicima, a Sonos je tvrdio da je Google ukrao svoju tehnologiju zvučnika kako bi napravio Google Home i druge uređaje. Gugl je mesecima kasnije podneo protivtužbu, tvrdeći da je Sonos prekršio i brojne svoje patente. Onda je Sonos ponovo tužio. Konačno, u januaru — dvije godine nakon prve tužbe — američka komisija za međunarodnu trgovinu presudila je u Sonosovu korist, utvrdivši da Google krši Sonosove patente.

Kao odgovor, Google je morao prilagoditi karakteristike nekih svojih proizvoda. To je uključivalo Gugl ukidanje mogućnosti istovremenog prilagođavanja jačine zvuka grupe zvučnika – prilično neugodna promjena za vlasnike više Google zvučnika. Čini se da su današnje sudske tužbe pokušaj Googlea da dobije polugu na Sonosu jer se ove dvije funkcije međusobno povezuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *