Vijesti

Google pretraga će prestati da vam govori kada je Snoopy ubio Abea Linkolna

Tim koji stoji iza Google pretrage prilagođava svoje istaknute isječke – tekstualne okvire koji ponekad šire lažne informacije dok pokušavaju ponuditi pomoć. Kompanija je najavila ažuriranje koje bi trebalo da učini odgovore preciznijim i izbjegne problem lažnih premisa ili pitanja na koja nijedan konačan odgovor ne bi imao smisla. Uparen je sa proširenjem Google-ove opcije “o ovom rezultatu” i upozorenjima za praznine podataka niskog kvaliteta, kao i novim partnerstvom na planu informatičke pismenosti za učenike srednjih i srednjih škola.

Isječci se pojavljuju u mnogim pretragama, ali budući da se čini da direktno odgovaraju na pitanja citirajući stranice, mogu imati negativan učinak na način na koji to ne čine standardni odgovori na upite. U prezentaciji novinarima, Google je ponudio neke primjere ovih problema i kako ih pokušava riješiti. Kada tražite koliko dugo svjetlosti treba da stigne od Sunca do Zemlje, na primjer, Google je u jednom trenutku ponudio isječak koji je umjesto toga istaknuo udaljenost od Plutona.

Rješenje, prema riječima potpredsjednika Search-a Pandua Nayaka, leži u pronalaženju konsenzusa: činjenica koje se poklapaju u više najboljih rezultata pretraživanja. U razgovoru s novinarima, Nayak je pojasnio da ova provjera konsenzusa potiče sa stranica koje je Google već označio kao visokokvalitetne, za šta se Google nada da može izbjeći isječak ekvivalentan Google bombardovanju. „Ne utvrđuje se da je nešto pouzdano, već samo gleda oko najboljih rezultata“, kaže Nayak. Ali gledajući nekoliko stranica kojima Google već vjeruje, a zatim pokušavajući pronaći zajedničke karakteristike, nada se da će izbjeći isticanje pogrešnih detalja.

Upozorenje na Google pretrazi “kako stupiti u kontakt sa Iluminatima.”
Google

Poseban problem je problem “lažnih premisa”, fenomen u kojem Google pokušava da bude malo također korisno sa isječcima. Godinama, ako ste uneli sugestivno pitanje o nečemu što se nikada nije dogodilo, Google je često nudio isječke koji kao da potvrđuju njegovu činjeničnost, izvlačeći fragmente teksta van konteksta sa polu-povezane stranice. Primjer tima za pretragu je, na primjer, “Kada je Snupi ubio Abrahama Linkolna”, koji je u jednom trenutku ponudio datum Linkolnove smrti u isječku. Google ove slučajeve naziva „ne baš uobičajenim“, ali kaže da je obučavao svoje sisteme da budu bolji u otkrivanju istih i da uopšte ne nudi istaknuti isječak, i obećava da je smanjio učestalost ovih neprikladnih pojava za 40 posto.

Ovo ne mora nužno riješiti svaki problem sa isječcima. Nayak je priznao da nijedan sistem neće pomoći u rješavanju problema identificiranog prošle godine kada je Google to ponudio upravo suprotno od dobrog savjeta o rješavanju napada, navodeći niz zabrana „nemoj“ kao vodiče o tome šta treba učiniti. „Ta vrsta stvari se zapravo odnosi na to da se osigura da naši osnovni algoritmi na odgovarajući način izdvoje dovoljno konteksta“, kaže Nayak, koji kaže da Google nastavlja s poboljšanjima koja bi mogla spriječiti slične probleme.

Ali cilj je da se isječci rjeđe kvare i poveća povjerenje u rezultate pretraživanja, nešto što je naglašeno drugim Googleovim promjenama. Već otprilike godinu dana Google postavlja upozorenja iznad nepouzdanih rezultata pretraživanja koji se mogu dogoditi u situacijama izvanrednih vijesti. Sada ih proširuje na općenitije situacije u kojima utvrđuje da nema visokokvalitetnih rezultata za pretragu, dodajući savjet prije nego što omogući ljudima da skroluju niz stranicu kako bi vidjeli rezultate. Ne sprečava nikoga da vidi sadržaj, ali idealno pomaže u upravljanju očekivanjima o pouzdanosti informacija.

Google također proširuje “O ovoj stranici”, što vam omogućava da vidite detalje o web stranici s koje dolazi određeni rezultat. Opcija je do sada bila dostupna na Pretraživanju, ali sada se pokreće u Googleovoj iOS aplikaciji na engleskom – možete prevući prstom prema gore dok pretražujete bilo koju stranicu kroz aplikaciju da saznate više detalja o njoj, teoretski vam pomaže da procijenite njenu pouzdanost. Sistem se pokreće na Androidu kasnije ove godine, a na drugim jezicima u narednim mjesecima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *