Vijesti

Google Messages je počeo da dozvoljava nekim korisnicima da reaguju bilo kojim emoji sličicom

Google je počeo dopuštati nekim korisnicima svoje aplikacije Poruke da reagiraju na tekstualne poruke bilo kojim emoji sličicama, umjesto da ih ograniči na standardni set od sedam koji su već neko vrijeme dostupni u aplikaciji (preko 9to5Google). Funkcija je slična onoj koju imaju druge platforme za razmjenu poruka kao što su Slack, WhatsApp i plaćene verzije Telegrama – pritiskom i držanjem poruke dobijate standardne emotikone reakcije, ali tada možete pristupiti biraču kako biste reagirali na sve što želite.

Čini se da su proširene emoji reakcije u ovom trenutku ograničeni test – 9to5Google kaže da je čuo dva izvještaja o tome da je pokrenut, i dok je jedna osoba uključena The VergeOsoblje ima pristup, a dvije druge osobe koje su provjerile nemaju. Google nije odmah odgovorio The Verge‘s zahtjev za komentar na značajku.

Kao i kod svih funkcija koje se dodaju uslugama za razmjenu poruka, dodatne reakcije mogu biti pomalo neuredne u zavisnosti od toga kome šaljete poruke i koje standarde komunikacije podržava njihov telefon. Čini se da rade dobro ako obje strane koriste RCS, zamjenu za SMS za koju se Google zalagao. Moj telefon još nema pristup proširenom biraču, ali reakcije mog kolege su se ispravno pokazale kada sam koristio Googleovu aplikaciju Messages.

Ne mogu da reagujem sa ovim emotikonom, ali sam mogao da vidim kada je neko reagovao na moju poruku sa njim.

Međutim, druge konfiguracije mogu postati neuredne. Na istom telefonu, koji očigledno podržava RCS, Samsungova aplikacija Messages prikazuje reakciju kao zasebnu tekstualnu poruku, govoreći „😱 na ‘Možete li reagovati na ovu poruku?’“ Isto važi i kada moj kolega reaguje na tekst od korisnika iPhone-a. , jer su to samo SMS (na veliku žalost Google-a).

Snimak ekrana razgovora u tekstualnoj poruci.  U jednoj poruci piše

Dakle, vratili smo se na ovo…

To što se reakcije ne prenose na iPhone nije iznenađenje. Kao prvo, Apple-ov Tapback sistem vam omogućava da koristite samo određeni skup simbola, tako da je malo vjerovatno da aplikacija Messages kompanije ima mogućnost dodavanja proizvoljnih emotikona u poruku. Čak i da jeste, ko zna da li bi; nakon godina reakcija Appleovih korisnika koje su se prikazivale kao zasebne tekstualne poruke za Android korisnike, izgledalo je kao da su dvije kompanije razradile rješenje, pri čemu su se reakcije iMessage-a i Google Message-a prevodile između dvije platforme. Pa ipak, kada sam ga danas testirao sa standardnim reakcijama, vratio sam se istom starom sistemu izdvajanja “[emoji] to [message]” tekstove umjesto lijepo prikazanih reakcija prilikom razmjene poruka između Android telefona i iPhonea.

Bez obzira na to što se Apple i Google dešavaju, sretan sam što vidim kako Google donosi ovu funkciju na svoju platformu za slanje poruka, čak i ako je zaista elegantna samo kada radite RCS razgovore. To je funkcija koju sam oduvijek želio svugdje, i čini se da Google radi na tome da to bude slučaj, barem za ljude koji koriste njegovu aplikaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.