Vijesti

Google Fiber nije mrtav, on se širi

Google Fiber, odjel Alphabet fokusiran na nuđenje brzog pristupa internetu u SAD-u, ima ambiciozne planove za proširenje svojih optičkih usluga u narednih tri do pet godina, objavila je kompanija u blogu. Želi da pokrene optičke usluge u pet novih država, koje uključuju ranije najavljene planove za ulazak u Arizonu i Kolorado, kao i u Nebrasku, Nevadu i Idaho. Ukupno, Reuters izvještava da se Google Fiber nada proširiti na 22 područja metroa, sa 17 danas.

To je veliki zaokret u odnosu na 2016., kada je kompanija navodno otpustila 9 posto svoje radne snage i pauzirala planove za pokretanje usluga u više od pola tuceta gradova. U narednim godinama pojavili su se izvještaji da je kompanija otkazala stotine instalacija u postojećim područjima metroa kao što je Kansas City, te da je u potpunosti napustila Louisville, Kentucky nakon nesrećnog eksperimenta s polaganjem optičkih kablova u ultra plitkim rovovima.

Sada se, međutim, čini da je kompanija u poziciji da raste, o čemu govori njen izvršni direktor Dinni Jain Reuters da je tim spreman “dodati malo više brzine izgradnje”. Njegovo lansiranje u West Des Moines, Iowa u martu, bila je njegova prva nova država u pet godina, a sljedećeg mjeseca je rečeno da će se proširiti na Des Moines. Reuters napominje da je Google Fiber napravio više izgradnje u 2021. nego u “prethodnih nekoliko godina zajedno”.

Uprkos nadi da će povratiti zamah, Jain kaže da su ambicije Google Fibera skromne. “Prije 10 godina postojao je utisak da Google Fiber pokušava izgraditi cijelu zemlju,” rekao je on Reuters. “Ono što ovdje gestikuliramo je: ‘Ne, ne pokušavamo izgraditi cijelu zemlju.’” Osim što se širimo u nove države, Jainov blog post kaže da će se proširenje nastaviti u postojećim područjima metroa.

Google Fiber datira iz 2010. godine, a prvobitno je pokrenut kako bi podstakao usvajanje bržih internetskih brzina po nižoj cijeni, dijelom direktnom ponudom, a dijelom pritiskom na postojeće američke provajdere da se takmiče. Kao bivši izvršni direktor Time Warnera, Jain kaže da je direktno osjetio pritisak od Gugla. “Bili smo tako paranoični,” kaže on Reuters.

Vijesti o planovima proširenja Google Fibera dolaze u vrijeme stezanja kaiša u Googleu i općenito širom tehnološke industrije. Prošlog mjeseca kompanija je najavila dvonedeljno zamrzavanje zapošljavanja dok je pregledala svoje potrebe za brojem zaposlenih, što ga čini najnovijim tehnološkim gigantom koji je izvršio pregled usred pogoršane ekonomske klime. Alphabet je također bio spremniji da zatvori eksperimentalne projekte posljednjih godina. Prošle godine je zatvorio svoj balon internet servis Loon, a ukinuo svoj odjel energetskih zmajeva 2020.

“Namjera je izgraditi preduzeća koja će biti uspješna i sama po sebi i to je ono što sigurno pokušavamo učiniti u Google Fiberu”, kaže Jain Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *