Vijesti

Gmailu je sada zvanično dozvoljeno da e-mailove političara štiti od neželjene pošte

U četvrtak je Federalna izborna komisija odobrila novi prijedlog Google-a da se e-poruke kampanje ne označavaju kao neželjena pošta.

Googleov plan, prvi je izvijestio Axios u junu, omogućilo bi kandidatima, odborima političkih stranaka i vodećim političkim akcionim odborima da se prijave za program kojim bi njihove poruke bile izuzete iz Gmail-ovog sistema za otkrivanje neželjene pošte. Iako Google nije trebao da FEC odobri plan prije nego što ga pokrene, tražio je glasanje ranije ovog ljeta kako bi osigurao da program nije u opasnosti od kršenja trenutnih izbornih propisa. U svojoj odluci od četvrtka, FEC je potvrdio da je Googleov plan bio legalan.

„Teško mi je da zaobiđem činjenicu da je ovo jedinstvena pogodnost koja se nudi političkim odborima, i to samo političkim odborima“, rekla je povjerenica Ellen L. Weintraub tokom otvorenog sastanka FEC-a u četvrtak. Zbog ekskluzivnosti programa, Weintraub ga je uporedio sa Google-om koji nudi svoj vlastiti doprinos u naturi političkim grupama.

Google je najavio svoje planove za političko filtriranje ubrzo nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da je kompanija neproporcionalno označavala republikanske mejlove za prikupljanje sredstava kao neželjenu poštu u poređenju s onima demokratskih poslanika i kandidata. Studija je razbjesnila GOP i inspirisala nalet kritičkih izjava i poziv Kentu Vokeru, Googleovom glavnom pravnom službeniku, da objasni odluke kompanije o filtriranju na privatnom sastanku na Kapitol Hilu.

Unatoč tome što je ponudio prijedlog kao ustupak, Google je doveo u pitanje nalaze studije, tvrdeći da su istraživači ispitali mali uzorak e-poruka i nisu uzeli u obzir da li su kampanje koristile odgovarajuće alate za masovno slanje e-pošte koji su već dostupni u okviru usluge.

Ali Google-ova objašnjenja nisu mogla promijeniti mišljenje republikanaca koji se bore da ispune svoje ciljeve prikupljanja sredstava na mreži u ovom ciklusu. New York Times izvijestio je prošlog mjeseca da je ukupan iznos doniran entitetima GOP-a i saveznim kampanjama pao za više od 12 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvi kvartal. Pad je vrlo neobičan, pogotovo jer se donacije u malim dolarima tradicionalno povećavaju kako se izbori približavaju.

Taj pad prikupljanja sredstava u kombinaciji sa kontroverznom studijom o filtriranju doveo je republikance u ludnicu tokom ljeta. Senator John Thune (R-SD) i skoro dva tuceta drugih republikanaca iznijeli su nacrt zakona koji bi zabranio provajderima e-pošte poput Googlea da algoritamski sortiraju mejlove savezne kampanje. U nacrtu dopisa koji je pribavio Washington Post ranije ovog mjeseca, Nacionalni republikanski senatorski komitet tvrdio je da su “Google i njegovi algoritmi dali izrazitu prednost naporima demokrata u prikupljanju sredstava, što je rezultiralo time da su republikanci prikupili milione dolara manje nego što bi trebali.”

Nakon što je Google kontaktirao FEC tražeći odluku o njegovoj zakonitosti, komisija je otvorila program za javno komentiranje. Gotovo sve stotine komentara koji su podneseni komisiji bili su negativni. Demokratski nacionalni komitet (DNC) tvrdio je da bi Guglov prijedlog bio blagodat za republikance i da bi Gmail otvorio za “taktiku prikupljanja sredstava koja zloupotrebljavaju”.

„Tužno je što su republikanci, umjesto da jednostavno prestanu slati neželjenu e-poštu, upustili u kampanju pritiska na lošu vjeru — a još je žalosnije što ju je Google kupio“, rekao je Daniel Wessel, zamjenik direktora komunikacija DNC-a. The Verge u junu.

Kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa našle su se na udaru kritika zbog upotrebe neželjenih taktika u svojim e-porukama za prikupljanje sredstava, često koristeći obmanjujuće naslove ili oponašajući razgovore koje bi birači mogli voditi sa prijateljima i porodicom preko interneta. U utorak republikanski kandidat za američki Senat u Pensilvaniji dr Mehmet Oz bio pod vatrom za slanje e-maila za prikupljanje sredstava za kampanju pristalicama s naslovom “FBI RAID – KRETNE INFORMACIJE” samo nekoliko sati nakon što je FBI ranije ove sedmice pretresao Trumpov dom u Mar-a-Lagu.

Odlukom FEC-a od četvrtka, Google će uskoro dozvoliti kampanjama poput Ozove da se prijave za program i osigurat će da njihove e-poruke, uprkos korištenju metoda i jezika sličnih neželjenoj e-pošti, neće biti filtrirane iz inboxa korisnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *