Vijesti

Generalni direktor Camea postao je žrtva najnovije NFT pljačke Bored Apea

Nezamjenjivi tokeni, ili NFT, krađe nisu neuobičajene, ali i dalje su pomalo zapanjujuće – bizarna kombinacija visokog rizika i ogromnih finansijskih gubitaka. Najnovija meta visokog profila je Steven Galanis, izvršni direktor celebrity video platforme Cameo. Galanis je tokom vikenda prijavio da mu je hakovan Apple ID, i kao rezultat toga, izgubio je niz NFT-ova. Najistaknutije, to je uključivalo Bored Ape Yacht Club majmuna kojeg je kupio za skoro 320.000 dolara u januaru.

Galanis je u subotu tvitovao o krađi majmuna #9012, prateći bota prijavljivanje da se NFT preprodaje. Galanis je prvobitno kupio majmuna za 100 Ethereum — oko 319.500 dolara u trenutku kupovine — i navodni lopov ga je dao novom vlasniku za 77 Ethereum, koji sada vrijedi oko 130.000 dolara. Galanis je tvitovao da je također izgubio nekoliko drugih kripto sredstava, uključujući BAYC-ove susjedne tokene Otherside i oko 9.000 ApeCoin tokena kriptovalute, trenutno vrijedne oko 66.000 dolara. U trenutku pisanja ovog teksta, OpenSea je zamrznuo dotičnog majmuna, sprečavajući novog vlasnika – koji je pod imenom MonroeSaintJames – da ga proda preko platforme.

Tačna mehanika hakovanja nije jasna iz Galanisovih tvitova. Neki korisnici Twittera sugerirali su da je zadržao kopiju svoje osnovne fraze (u suštini sigurnosnog ključa koji se može koristiti za pristup kripto novčaniku) u servisu koji koristi iCloud sigurnosne kopije, dajući hakeru pristup nakon što je njegov račun kompromitovan. Galanis nije odmah odgovorio na direktnu poruku na Twitteru tražeći potvrdu The Verge.

Ali dosta drugih vlasnika NFT-a je hakovano, ponekad za izuzetne sume. Glumcu Sethu Greenu je majmun (koji je bio i zvijezda nadolazeće TV serije iz Green-a) hakovan iz njegovog kripto novčanika, a zatim ga je otkupio za oko 300.000 dolara. Što je još strašnije, haker je ukrao više od milion dolara u tokenima kompromitujući zvanični BAYC Instagram nalog i phishing vlasnike NFT-a. Teoretski je lako ući u trag ovim transakcijama, ali ih je u suštini nemoguće poništiti osim što je dogovoren prijenos s novim vlasnikom kao što je Green učinio. Do sada, Galanis to nije učinio – ali ako želi majmuna nazad, možda neće imati drugog izbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *