Vijesti

Gavin Newsom potpisuje remont društvenih mreža u Kaliforniji za maloljetnike

Fotografija Justin Sullivan/Getty Images

Guverner Kalifornije Gavin Newsom potpisao je Kalifornijski Zakon o kodeksu dizajna prilagođenom uzrastu, zakon koji nalaže dodatne mjere zaštite maloljetnika na društvenim mrežama. Predlog zakona, AB 2273, usvojio je zakonodavno telo države u avgustu, a trebalo bi da stupi na snagu 1. jula 2024.

Pristalice AB 2273 predstavile su ga kao dopunu saveznim zakonima o zaštiti djece na mreži, koji se primjenjuju na djecu mlađu od 13 godina. Zakon podiže starosnu granicu na 18 godina, a pokriva web usluge koje će “vjerovatno” privući maloljetne posjetitelje, a ne samo one namijenjene djeci . Ove stranice moraju procijeniti potencijalnu štetu za djecu na svojoj platformi, ograničiti prikupljanje i dijeljenje podataka za ove korisnike i pokušati procijeniti starost djece na platformi. U saopćenju za javnost Newsomovog ureda se opisuje kako web stranice „razmatraju najbolji interes korisnika djece i zadaju postavke privatnosti i sigurnosti koje štite mentalno i fizičko zdravlje i dobrobit djece“.

Ali kritičari su istakli brojne crvene zastavice, posebno nejasne odredbe i širok opseg zakona. Web lokacije, posebno one manje, mogle bi imati problema s tumačenjem i poštivanjem smjernica. A u nastojanju da izbjegnu odgovornost, neki bi se mogli obratiti invazivnim protokolima za provjeru starosti, koji bi ugrozili anonimnost za odrasle korisnike kao i za djecu. Državni komitet bi trebao dostaviti izvještaj s više detalja u januaru 2024., teoretski ponudivši konkretnije najbolje prakse.

Potpisivanje je uslijedilo nakon što je Newsom na sličan način odobrio AB 587, manje široko pravilo koje zahtijeva da web stranice objavljuju smjernice za moderiranje na mreži.

Oba zakona bi se mogla suočiti sa izazovima na sudu. NetChoice, koji se uspješno borio protiv zakona o društvenim medijima do zastoja u Teksasu i Floridi, objavio je danas saopštenje u kojem se protivi Newsomovoj odluci. “Iako je motiv AB 2273 dobronamjeran, mnoga od njegovih odabranih sredstava su neustavna i rizikuju neželjene posljedice,” rekao je savjetnik NetChoicea Chris Marchese. “Zakon krši Prvi amandman zastrašujući ustavom zaštićeni govor i kršeći uređivačka prava web stranica, platformi i aplikacija svih veličina i ideologija.” Ali do sada se nijedna tužba nije materijalizirala – a ako se ne dogodi, operateri web lokacija će morati početi da se pripremaju da zaštite svoje platforme od djece.

Leave a Reply

Your email address will not be published.