Vijesti

Gašenje 3G AT&T-a krivac je za veliku predizbornu glavobolju u Michiganu

Neki okrugi Michigana ne mogu odmah prijaviti rezultate izbora u utorak navečer zbog zbunjujuće mješavine saveznih smjernica o izvještavanju o glasanju i odluke AT&T-a da povuče svoje 3G mreže prošlog februara.

U upozorenju na web stranici, ured službenika okruga Wayne potvrdio je da 65 od ukupno 83 okruga Michigana “više ne modificira neslužbene izborne rezultate”. Wayne County je mjesto gdje se nalazi Detroit, i to je najveći okrug u državi po broju stanovnika sa oko 1,8 miliona stanovnika. Nejasno je koliko je to zbog županijskih dužnosnika koji nisu nadogradili vlastite modeme, ili je to zbog smjernica američke izborne komisije (EAC) koje savjetuju da se ne koriste modemi. Na drugom mjestu u Michiganu, rekla je službenica okruga Ingham Barb Byrum The Verge da bismo bili svjesni sajber sigurnosti, „nikada nismo modificirali rezultate. Dakle, ovo nije promijenilo naš proces u okrugu Ingham.”

U odjeljku 14.2-E, Smjernice za sistem dobrovoljnog glasanja (VVSG) 2.0 uspostavljene u februaru 2021. savjetuju da se sistemi za glasanje ne povezuju na internet. Smjernice su citirale rizik od ransomware-a, mogućnost napadača da pregledaju datoteke unutar sistema ili modificiraju datoteke u njemu koje se odnose na rezultate izbora i glasačke zapise.

“Ovo je značajno odgodilo proces izvještavanja”, navodi se u upozorenju okruga Wayne u utorak navečer. “Nemamo definitivno vrijeme kada ćemo postići 100 posto izvješćivanja, ali ćemo nastaviti raditi tokom večeri i jutra dok se to ne postigne.”

AT&T nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Nakon što je najavio svoje planove da ukine svoju 3G bežičnu mrežu 2019. godine, provajder je službeno ukinuo uslugu prošlog februara.

Ured državnog sekretara Michigana Jocelyn Benson potvrdio je široko rasprostranjen problem i rekao da su kašnjenja u izvještavanju “očekivana” u izjavi za WDIV ClickOnDetroit u utorak kasno navečer. “Mnogi okrugi Michigana su u procesu ili su već ukinuli upotrebu modema za prenošenje izbornih rezultata iz gradova i općina u ured svojih okružnih službenika”, navodi se u priopćenju.

Ažuriranje rezultata izbora

Na osnovu preporuke Smjernice za sisteme dobrovoljnog glasanja 2.0 koju je izdala Komisija za pomoć pri izborima SAD-a, zajedno s odlukom AT&T-a u martu 2022. da više ne podržava 3G modeme, 65 od 83 okruga u Michiganu više ne modificira neslužbene rezultate izbora. Ovo je značajno odgodilo proces izvještavanja. Nemamo definitivno vrijeme kada ćemo doći do 100 posto izvješćivanja, ali ćemo nastaviti raditi tokom cijele večeri i jutra dok se to ne postigne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *