Vijesti

FTC bi mogao osporiti Microsoftovu kupovinu Activisiona do decembra

Federalna trgovinska komisija priprema potencijalno pravno osporavanje Microsoftovog plana da kupi Activision za 68,7 milijardi dolara, a tužbu bi mogla podnijeti do sljedećeg mjeseca, navodi Politico. Izvori izdanja kažu da su oba izvršna direktora — Satya Nadella i Bobby Kotick — već smijenjena, a FTC je ipak skeptičan.

U izvještaju se navodi da još treba učiniti nekoliko koraka prije nego što regulator bude spreman da djeluje, uključujući i glasanje njegovih povjerenika. Ako se to ipak dogodi, to bi značilo da će se sporazum suočiti s antimonopolskim izazovima u SAD-u, Velikoj Britaniji i EU. Ovo je uprkos ponovljenim pokušajima Microsofta da uvjeri regulatore da je njegova kupovina Activisiona – kompanije zadužene za Candy Crush, Poziv dužnostii cijeli Blizzard — ne bi naštetilo konkurenciji u prostoru za igre.

Kompanija je u osnovi bila u sveopćoj PR bitci sa svojim konkurentom, Sonyjem (koji možda postaje nervozan sada kada su glavni proizvođači igara kao što su Obsidian, Mojang i Bethesda sada Xbox Game Studios). Glavna tačka zapreka za kompaniju PlayStation je da bi sporazum dao moć Microsoftu Poziv dužnostiiako je šef Xbox-a Phil Spencer sada rekao The Verge da će Microsoft nastaviti da proizvodi igre za Sonyjeve konzole sve dok ih kompanija prodaje. Međutim, moguće je da je odluka rezultat pritiska javnosti i Sonyja, nakon što je šef PlayStationa Jim Ryan rekao da je Microsoft ponudio samo produženje postojećeg ugovora sa Sonyjem za tri godine, što je moglo rezultirati da rata za 2028. bude ekskluzivna za Xbox.

Sukob između ove dvije kompanije ponekad je postajao ružniji. Microsoft je optužio Sony da plaća programerima da njihov sadržaj ne koriste u svojoj usluzi Game Pass, a upravo je ove sedmice Sony tvrdio da je Microsoftov master plan natjerao sve da pređu na Xbox prije nego što povećaju cijene. Obje kompanije će vjerovatno ponoviti ove argumente – i više – bilo kojem regulatornom tijelu. I trenutno se čini da se ta lista samo povećava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.