Vijesti

FCC odbacuje ponudu Starlink-a za subvencije za ruralni internet za svoju satelitsku antenu od 600 dolara

Federalna komisija za komunikacije (FCC) odbila je zahtjev Starlinka za 885 miliona dolara federalnih subvencija koje bi koristila za pružanje satelitskog interneta korisnicima širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima. FCC citira tanjur kompanije u vlasništvu kompanije SpaceX od 600 dolara i navodi da Starlink “nije uspio da demonstrira” da “može pružiti obećanu uslugu”.

Finansiranje je dio šireg fonda Rural Digital Opportunity u vrijednosti od 9,2 milijarde dolara koji pruža poticaj telekom kompanijama da prošire internetske usluge na ruralne i nedovoljno opskrbljene lokacije. Godine 2020. Starlink je osvojio početnu subvenciju od 885,5 miliona dolara kao dio prve faze programa. FCC je takođe odbio ponudu LTD Broadbanda za finansiranje nakon što je prvobitno dobio 1,3 milijarde dolara 2020.

“Starlinkova tehnologija ima pravo obećanje,” objašnjava predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel. „Ali pred nama je bilo pitanje da li da javno subvencionišemo svoju tehnologiju koja se još uvek razvija za potrošački širokopojasni pristup – što zahteva da korisnici kupe antenu od 600 dolara – sa skoro 900 miliona dolara u fondovima za univerzalne usluge do 2032. godine.”

Starlink je ranije ove godine povećao cijenu svog početnog kompleta i internetske usluge. Da bi se postavili, korisnici Starlink-a sada moraju platiti 599 USD unaprijed za satelitsku antenu (nazvanu Dishy McFlatface) povrh cijene od 110 USD mjesečno za internet uslugu. (Ranije je koštao 499 dolara za početni komplet i 99 dolara mjesečno.)

Prošle godine, FCC je upozorio Starlink i druge kompanije da se subvencije ne mogu koristiti za dodavanje povezanosti “parkingima i dobro opsluženim urbanim sredinama”. Izvještaj organizacije za medijsku politiku Free Press otkrio je da je 111 miliona dolara Starlinkovih sredstava namijenjeno urbanim područjima kojima nije potrebna dodatna povezanost. U nastojanju da “očisti” program, FCC je tražio od dobavljača da odustanu od finansiranja za područja kojima nije potrebna usluga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *