Vijesti

Facebook zatvara svoju funkciju kupovine uživo kako bi se fokusirao na Reels

Facebook gasi kupovinu uživo, svoju funkciju livestreama nalik QVC-u koja omogućava kreatorima da emituju i prodaju proizvode publici (preko TechCrunch). Funkcija će se službeno ugasiti 1. oktobra, a Facebook kaže da je to dio inicijative kompanije da se fokus prebaci na Reels.

„Kako se ponašanje potrošača pri gledanju prebacuje na video zapise kratkog formata, mi prebacujemo fokus na Reels na Facebooku i Instagramu, Meta-in video proizvod kratkog formata“, objašnjava Facebook. Iako se kupovina uživo na Facebooku ukida, i dalje će biti dostupna na Instagramu.

Prvi put predstavljen 2018. na Tajlandu, kupovina uživo otvara još jedan tok prihoda za kreatore na Facebooku. Omogućuje influenserima da organizuju vlastite sesije kupovine uživo na kojima se mogu pokazati i prodati razne proizvode, bilo iz vlastite trgovine ili preko podružnice. Facebook je ovu funkciju uveo u širem obimu 2020. godine, otprilike u isto vrijeme kada je uveo i namjensku karticu za kupovinu. Iako je kupovina uživo i dalje veoma popularna u Kini, čini se da nije uzela maha u drugim dijelovima svijeta. Čak je i TikTok prošlog mjeseca objavio da povlači kupovinu uživo u SAD-u i Evropi.

Ali gašenje kupovine uživo takođe pokazuje sve veću posvećenost Facebook-a svojoj funkciji kratkih video zapisa, Reels, koju je zvanično uveo na platformu prošle godine. Facebook je čak razmišljao da svoj algoritam učini sličnijim TikToku, nešto što je njegova matična kompanija, Meta, već uradila na Instagramu (na veliko nezadovoljstvo Kardashianovih). Kao i Facebook, Instagram se snažno zalagao za sadržaje kratke forme, a svi video snimci na platformi sada postaju Reels.

Naglasak na Reels izazvao je zabrinutost među dugogodišnjim korisnicima Instagrama koji su upoznali aplikaciju kao način za dijeljenje fotografija s prijateljima. Izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri naišao je na bijes nakon što je korisnicima otvoreno rekao da će platforma postati fokusirana na video, što je navelo Instagram da odstupi od nekih svojih promjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *