Vijesti

EVGA prestaje da proizvodi video kartice i krivi Nvidijino loše ponašanje

Titan u grafičkim karticama se udaljava. | Fotografija Sean Hollister / The Verge

EVGA, titan u prostoru PC komponenti, izlazi iz igre sa grafičkim karticama. Kompanija je objavila na svom forumu zajednice, rekavši da neće proizvoditi Nvidia grafičke kartice sljedeće generacije, ali će nastaviti da prodaje i podržava “postojeće proizvode trenutne generacije”. Prema Gamers Nexuskompanija trenutno nema planove za proizvodnju AMD ili Intel grafičkih kartica.

EVGA navodno donosi odluku da više ne radi sa Nvidijom jer smatra da je kompanija loš partner, prema obojici Gamers Nexus i JayzTwoCents. Kompanija tvrdi da Nvidia neće reći EVGA-i koliko bi morala da plati da bi dobila GPU jezgra prije nego što javno objavi cijenu kartica poput RTX 3080, što je otežavalo EVGA-i da shvati koliko će morati da naplati vlastitim proizvodima, izgrađenim oko Nvidijine tehnologije. Prema JayzTwoCentsNvidia je novinarima poslala drajvere potrebne da u potpunosti iskoriste svoje GPU-ove prije nego što ih pošalje EVGA-i i držala bi proizvođača u mraku o tome koliko će GPU-a moći integrirati u svoje dizajne i proizvode.

Gamers Nexus također izvještava da EVGA mora prodati high-end kartice kao što su RTX 3080 ili 3090 uz gubitak “stotina dolara” kako bi održala svoje cijene čak i izbliza konkurentnim Nvidijinim vlastitim Founders Edition karticama.

Upitan za odgovor na ove navode, portparol Nvidije Bryan Del Rizzo rekao je The Verge u e-poruci da je kompanija „imala sjajno partnerstvo sa EVGA tokom godina i da će nastaviti da ih podržava na našoj trenutnoj generaciji proizvoda. Andrewu i našim prijateljima iz EVGA želimo sve najbolje.” EVGA nije odmah odgovorila na naš zahtjev za komentarom, ali kao Tomov hardver napominje, objavila je bilješku na svom forumu koja glasi: „EVGA je posvećena našim kupcima i nastavit će nuditi prodaju i podršku u trenutnoj liniji. Takođe, EVGA želi da se zahvali našoj velikoj zajednici na dugogodišnjoj podršci i entuzijazmu za EVGA grafičke kartice.”

EVGA je rekla Gamers Nexus da namjerava da ostane u poslu i da neće otpustiti nijednog od svojih zaposlenika. Međutim, čini se vrlo vjerovatnim da će kompanija morati da se smanji ili napravi ogromna proširenja na drugim projektima – kompanija također proizvodi napajanja, matične ploče i druge PC komponente i dodatke, ali je uglavnom poznata po svojim grafičkim karticama. U odjeljku o svojoj web stranici, prva stvar koju kompanija napominje je da je „jedan od najboljih ovlaštenih NVIDIA partnera u prodaji kanala širom Sjeverne Amerike“.

Iako je Nvidijina GPU tehnologija visoko cijenjena, ona nema reputaciju najbolje kompanije za rad. Godine 2020., izazvao je val reakcije medija o igrama kada je recenzentu Hardware Unboxed rekao da će morati promijeniti svoj urednički smjer i testirati karakteristike koje Nvidia želi ako žele nastaviti primati uzorke koji im omogućavaju objavljivanje prvog dana recenzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.