Vijesti

Embracer oduzima omiljenu mobilnu igricu od ljudi koji su je platili

Tri sedmice nakon gašenja studija koji ga je producirao (koji je slučajno samo završio prolazak kroz skupi rebrand), Embracer je odlučio ne samo da ukloni svoje igre iz prodavnica mobilnih aplikacija, već očigledno poduzima dodatni korak da ih učini nedostupnim čak i ako ste ih već preuzeli — ili u slučaju Deus Exčak i ako ste platili $5 ili $6 da to učinite.

“Trenutni igrači neće moći pristupiti igrama nakon 4. januara,” čita dio tvita iz ugašenog Studija Onoma, koji također gleda tri besplatne igre (Arena Battle Champions, Hitman Sniper: The Shadows i Space Invaders: Hidden Heroes) ugasiti. “Podstičemo da se prethodne kupovine u igri koriste prije 4. januara, jer neće biti vraćene.”

Nema povrata novca.
Snimak ekrana Sean Hollister / The Verge

Obično kada se igra koja se može preuzeti ukloni sa digitalnog tržišta, možete barem prvo preuzeti kopiju — u mnogim slučajevima možete čak i ponovo preuzimati kupljene igre na neodređeno vrijeme. (Još uvijek mogu dobiti svoje Steam kopije Mass Effect 2 i Indigo Prophecy iako su izvučeni iz Steam prodavnice prije mnogo godina.)

Ali očigledno to ovde neće biti slučaj. Sviđa mi se KotakuLuke Plunkett kaže da je to tragedija očuvanja igara. To je također gotova municija za kritičare digitalnih kupovina, kao i za samu Embracer Group, koja je već pod lupom gejmera kako za kupovinu franšiza tako i za uzimanje milijardu dolara od Saudijske Arabije.

I nije jasno zašto se to dešava sa Deus Ex posebno. Ne bi trebalo biti problema sa pravima, zar ne? Embracer je eksplicitno kupio prava na Deus Ex pored studija za mobilne igre koji je razvio naslov. Sve što znamo, preko novinara igara Jasona Schreiera, je taj Embracer očigledno odlučio da ga više ne zanimaju mobilne igre.

Embracer grupa nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.