Vijesti

Elon Musk priznaje na suđenju da je ignorisao molbe da prestane tvitati

Elon Musk nikada neće prestati da objavljuje, bez obzira ko mu kaže da prestane.

To je bio jedan od zaključaka iz njegovog kratkog svjedočenja tokom njegovog suđenja za prijevaru s vrijednosnim papirima, koje se održalo u petak u zgradi suda u San Francisku. Advokati tužitelja zasipali su Muska pitanjima o njegovim tvitovima dok su radili na njegovom zloglasnom tvitu sa „osiguranim finansiranjem“ iz 2018. u središtu ovog slučaja. Muska tuži klasa Teslinih investitora koji tvrde da su ih njegovi nespretni pokušaji da Teslu preuzmu u privatno vlasništvo te godine koštali milione dolara.

Ipak, Musk još nije upitan za taj tvit. On je bio u klupi nešto više od 30 minuta prije nego što je suđenje prekinuto do sljedećeg ponedjeljka. Ali tužiteljevi advokati dobili su mnoga pitanja o njegovim navikama na Twitteru, posebno o svim ljudima u njegovom životu koji su ga molili da napusti ovu stranicu.

Među ljudima koji su ga zamolili da prestane tvitati su Antonio Gracias, bivši direktor Teslinog odbora, investitori Ron Baron i Sam Teller, bivši Muskov de facto šef osoblja, i drugi bliski saradnici.

Musk je dobio mnogo pitanja o svojim navikama na Twitteru, posebno o svim ljudima u njegovom životu koji su ga molili da odustane

„Pretpostavljam da sam nastavio da tvitam, da“, odgovorio je Musk na pitanje da li ignoriše svoje savetnike i investitore.

(Vrijedi napomenuti: Musk je tvitovao samo sedam minuta prije nego što je stao i čekao otprilike 45 minuta nakon što je podnio ostavku prije nego što je poslao svoj sljedeći tvit.)

Tužitelji rade na tome da prikažu Muska kao nepromišljenog tviteraša koji zanemaruje dobar savjet o značajnom uticaju njegovih javnih izjava na cijenu dionica i dioničare njegove kompanije. Na početku svog svjedočenja, Musk je zamoljen da opiše odnos između njegovih tvitova i Teslinih maloprodajnih investitora.

„Veoma mi je stalo do maloprodajnih investitora“, rekao je Musk. “Tu su naši najodaniji i najpostojaniji investitori.”

Lako je zamisliti kako će ga ova izjava proganjati kasnije tokom suđenja, jer će ga advokati tužitelja vjerovatno podsjetiti na finansijsku bol koju su njegovi tvitovi nanijeli ovim investitorima.

„Veoma mi je stalo do maloprodajnih investitora“, rekao je Musk.

Musk je također zamoljen da objasni jednu od svojih omiljenih tema: kratke prodavače. Tesla je jedna od dionica s najvećim kratkim rokom na tržištu, a Musk nije krio da prezire investitore koji se klade na uspjeh njegove kompanije.

“Vjerujem da bi kratka prodaja trebala biti nezakonita,” rekao je. “To je, po mom mišljenju, sredstvo da loši ljudi na Wall Streetu ukradu novac od malih investitora. Nije dobro.”

Najveći dio današnjeg svjedočenja bio je posvećen Guhanu Subramanianu, profesoru Harvardske poslovne škole i stručnjaku za tužitelje, koji je opisao kako je bilo neobično i bez presedana da je Musk pokušao tvitnuti kroz Teslin uspješan otkup.

“Ono što je ovdje zaista drugačije je komunikacija materijalnih nejavnih informacija o upravljanom otkupu preko Twittera”, svjedoči Subramanian. “To jednostavno nikada ranije nije urađeno.”

Mogući znak Muskove iscrpljenosti o kojoj se često govori: kasno u svom svjedočenju, rekao je da postoje “dvije glavne kompanije koje vodim i gdje sam u suštini glavni tehnolog i osoba za proizvode” — SpaceX i Tesla.

Nije bilo govora o vođenju treće kompanije, Twittera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *