Vijesti

Elon Musk predlaže da se skoro svi koji su zabranili Twitter vrate na stranicu

Sada kada nam je Elon Musk dao do znanja da je potpuno završio sa svojim mitom o vijeću umjerenosti, on je postavite novu anketu pitajući korisnike da li treba da pusti većinu suspendovanih naloga nazad na stranicu. U srijedu je upitao: “Da li Tviter treba da ponudi opštu amnestiju suspendovanim nalozima, pod uslovom da nisu prekršili zakon ili se upustili u ogromnu neželjenu poštu?” Dao je korisnicima 24 sata da glasaju, a do sada je “da” ispred sa velikom razlikom.

Musk je ranije vodio anketu u kojoj se pitao treba li dozvoliti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu da se vrati na stranicu, pri čemu su odgovori “da” pobijedili s relativno malom razlikom. Anketa o opštoj amnestiji traje manje od sat vremena, tako da je prerano reći kako će se protresti.

Ubrzo nakon što je preuzeo vlasništvo nad Twitterom, Musk je rekao da će Twitter osnovati vijeće za donošenje odluka o tome kome treba dozvoliti povratak na platformu. Ta ideja je od tada odbačena, a čini se da je Musk sada voljan da napravi korenite promene zasnovane uglavnom na sopstvenom mišljenju. Teško je čak i shvatiti koliko je velika promjena vraćanje unatrag više od decenije odluka o moderiranju – posebno imajući u vidu da je glavni proizvod Twittera moderiranje sadržaja.

Muskova anketa ne sadrži detalje o tome kada će se ova promjena dogoditi, ako se uopće dogodi. Prema njegovoj viziji platforme, teoretski ne bi trebalo da bude važno da li je sajt preplavljen lošim akterima. Ranije je rekao da želi da negativni tvitovi i tvitovi mržnje u osnovi budu nevidljivi osim ako ih zapravo ne tražite. Međutim, to bi i dalje zahtijevalo od moderatora da pravilno prijave te naloge, a timovi za povjerenje i sigurnost Twittera bili su teško pogođeni otpuštanjima. Musk bi također mogao planirati da se više oslanja na Twitter Blue verifikaciju, iako smo vidjeli neke načine koji se mogu zloupotrijebiti, a to trenutno nije objavljeno.

Musk je ranije davao barem neke izuzetke od svoje politike slobode govora. Na primjer, rekao je da Alex Jones neće smjeti na platformi. Pitali bismo Twitter više o tome kako bi funkcionirala njegova “opšta amnestija”, ali više nema komunikacijski tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.