Vijesti

Elon Musk pokušava okriviti ‘aktiviste’ za svoju laž moderacionog vijeća na Twitteru

Elon Musk pokušava objasniti zašto je pustio Donalda Trumpa i druge da se vrate na Twitter, čak i nakon što je obećao da će ta odluka biti prepuštena vijeću za moderiranje sadržaja sastavljenom od ljudi sa “veliko različitih gledišta”. I vau, njegovo objašnjenje je sigurno nešto; u tweet u utorak uvečetvrdio je da je vijeće dio dogovora koji je sklopio s neimenovanom “velikom koalicijom političkih/društvenih aktivističkih grupa”, nagoveštavajući da je to njihova greška.

Musk tvrdi da je sklopio dogovor kako bi spriječio te grupe u pokušaju da unište prihode od reklama na Twitteru, te da su te grupe “prekršile dogovor”, pa on više ne mora podržavati sve te stvari o vijeću.

Ranije ovog mjeseca, Musk je ukinuo zabranu Jordana Petersona, Kathy Griffin i Babilonska pčela, prije nego što je pokrenuo anketu u kojoj je pitao svoje sljedbenike da li žele da se Donald Trump vrati na platformu, tvitujući “Vox Populi, Vox Dei”, što u prijevodu znači “glas naroda je glas Boga”. Sljedećeg dana, bez ikakvog pominjanja vijeća, najavio je da će Trump biti vraćen na osnovu rezultata ankete (iako se bivši predsjednik i sadašnja predsjednička nada još nije vratio tvitanju).

Evo još jedne ankete: prihvatate li Muskovo objašnjenje?

Ovo nije prvi put da Musk upire prstom u “aktiviste”. Ranije ovog mjeseca, on je tvitovao da grupe aktivista “pritišću oglašivače” u pokušaju da “unište slobodu govora u Americi”. u međuvremenu, The Verge je vidio dokumente jedne od tri velike reklamne kompanije koje su savjetovale klijente da prestanu s vođenjem kampanja na platformi. Omnicom Media Group i drugi nisu naveli pritisak političkih ili društvenih aktivista; umjesto toga, rekli su da Twitter predstavlja rizik za brendove zbog zabrinutosti oko usklađenosti, imitacije, nedostatka umjerenosti i kako će masovna otpuštanja utjecati na sposobnost kompanije da posluje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.