Vijesti

Elon Musk počinje vraćanje zabranjenih Twitter naloga, počevši od Jordana Petersona i Babylon Bee

Elon Musk je počeo da vraća naloge na Twitteru koji su ranije bili podložni doživotnim zabranama, poduzimajući prve korake ka obećanju lakšeg moderiranja na platformi. Objavljeni u petak, prvi pogođeni računi pripadaju autoru Jordanu Petersonu, komičarki Kathy Griffin i konzervativnoj parodiji Babilonska pčela.

Treći nalog, koji pripada komičarki Kathy Griffin, zabranjen je samo 11 dana ranije kao dio Muskovog guranja protiv lažnog predstavljanja. Griffin je glumio Muska kao dio tvita o izborima na sredini mandata. U to vrijeme, Musk je rekao da će Griffin biti dozvoljen povratak na platformu ako plati naknadu od 8 dolara za Twitter Blue.

Nejasno je da li je još neminovno vraćanje na dužnost, posebno za još uvijek suspendovanog bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je nedavno pokrenuo svoju kampanju za ponovno preuzimanje predsjedničke funkcije. Musk je rekao da odluka o Trumpovoj zabrani “još nije donesena”.

Musk je ranije tvrdio da neće biti donesene nikakve veće odluke o moderiranju, uključujući vraćanje na posao, sve dok ne okupi vijeće za moderiranje sadržaja sa “veliko različitim gledištima”. U današnjem saopštenju nije spomenuo vijeće.

Do vraćanja na posao dolazi u trenutku krize za platformu, na kojoj su stotine zaposlenih dale otkaze nakon ultimatuma koji je Musk postavio ranije ove sedmice. Kao rezultat otpuštanja i stalnog odliva, ukupna radna snaga platforme se smanjila sa 7.500 prije kupovine Muska na manje od 3.000 prije roka u četvrtak.

Odlasci su doveli do značajnog haosa unutar kompanije. Nakon zatvaranja ureda u četvrtak, Musk je poslao e-mail softverskim inženjerima kompanije rekavši: “Svako ko zaista piše softver, molim da se javi na 10. sprat danas u 14 sati.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.