Vijesti

Elon Musk je upravo odlučio da vrati najgore ljude na internetu na Twitter

Odluka da se poništi dugogodišnji moderacioni rad na Twitteru efektivno poništava Muskovo prvobitno obećanje: da se stvori raznoliko vijeće koje bi pomoglo u donošenju ozbiljnih odluka o moderiranju. Musk je tada odustao od ideje okrivljujući “političke/društvene aktivističke grupe” za kršenje navodnog “dogovora” – tvrdnju koju niko nije potvrdio i koju oglašivači poriču. Twitter je proveo mnogo teško zarađenih godina uklanjajući korisnike sa servisa, a mnoge od zabrana koje je izdao bile su povezane sa užasnim zlostavljanjem, uznemiravanjem i dezinformacijama.

Anketa je bila velika, sa 72,4% ispitanika koji su glasali “da” za ukidanje zabrane naloga, iz skupa od nešto više od 3 miliona glasova. Nije jasno SZO glasao; Musk je dugo vremena pokušavao da se izvuče iz kupovine Twittera na osnovu tvrdnji da je servis pun botova i neautentičnih naloga.

Još uvijek nije jasno koji računi će biti dozvoljeni nazad. Musk je rekao da se računi koji su “kršili zakon ili sudjelovali u eklatantnoj neželjenoj poruci” neće vraćati. Ali kršenje zakona je izuzetno visoka granica za umjerenost jer većina ljudi ne krši zakon tako što su jednostavno grozni ljudi. Čak je i Musk izrazio neke minimalne standarde; dok je proveo dosta vremena baveći se desničarskim pritužbama, on je signalizirao protivljenje na ideju da se neko poput Alexa Jonesa vrati na njegovu web stranicu.

Bez obzira na to, potpuna obnova većine suspendovanih naloga će verovatno imati ogromne i široko rasprostranjene neželjene posledice — posebno u regionima u kojima je novi lider kompanije uništio Twitterove kapacitete za moderiranje i usklađenost.

Elon Musk je započeo svoju vladavinu na Tviteru izjavom da je “komedija legalna”. Sada se čini da gotovo sve ide.

Leave a Reply

Your email address will not be published.