Vijesti

Elon Musk je teoretski tužan što su Teslini investitori izgubili novac zbog njegovih tvitova

U svjedočenju koje je na trenutke bilo vatreno i borbeno, Elon Musk je bio izuzetno blizu da izrazi žaljenje što su Teslini investitori izgubili novac kao rezultat njegovih tvitova.

Musk je treći dan svjedočio u tužbi koju je pokrenula klasa Teslinih investitora koji tvrde da ih je Musk koštao milione dolara svojim tvitovima o tome da je 2018. godine preuzeo kompaniju električnih automobila.

Žiri će morati da odluči da li je Musk odgovoran za potencijalno milijarde dolara odštete Teslinim investitorima. Musk je već pristao na nagodbu od 40 miliona dolara s Komisijom za vrijednosne papire i berze zbog tvitova koji su od njega zahtijevali da se odrekne pozicije predsjednika kompanije, ali ne i da prizna bilo kakvu nepravdu. (Musk je od tada tvrdio da je bio prisiljen na nagodbu.)

Na pitanje advokata tužitelja Nicholasa Porritta da li žali zbog štete uzrokovane njegovim tvitovima, Muskov prvi odgovor bio je omalovažavanje Porritta i njegove advokatske firme.

“Realnost je da su Teslini investitori izuzetno sretni i da ih vi ne predstavljate”, rekao je Musk, što je izazvalo oštar ukor sudije Okružnog suda Edwarda Chena da odgovori na pitanje.

Pokušavajući ponovo, Musk je rekao: „Nikada ne želim da investitor izgubi novac. Da jeste na osnovu tvita, očigledno bih bio tužan zbog toga. Ali investitori na javnim tržištima stalno kupuju i prodaju dionice. Sve u svemu, uradili su izuzetno dobro.”

To nije bio prvi put da je Čen morao da režira razdražljivog milijardera. Musk je nekoliko puta pokušao da ubaci u svoje svjedočenje da “Tesla danas vrijedi 10 puta” više nego 2018. godine, uprkos naredbi suda da se uzdrži od komentara o sadašnjoj vrijednosti kompanije. Takođe je nastavio da se bavi grupnim tužbama i advokatskim kancelarijama koje takve slučajeve iznose pred sud, iako ga je Chen upozorio da nije u pravu.

„Nikada ne želim da investitor izgubi novac. Da jeste na osnovu tvita, očigledno bih bio tužan zbog toga.”

Tokom puna dva dana svjedočenja (sa dodatnih 30 minuta na klupi prošlog petka), Musk je djelovao dosadno, ukočeno, često zbrkano i povremeno pod prisilom (žalio se na bolove u leđima), s bljeskom abrazivnosti koju je često prikazuje u njegovim tvitovima. Činilo se da ga je nerviralo što je bio u situaciji da je bio primoran da odgovara na pitanja o svojim tvitovima, za koje je tvrdio da su bili u dobroj nameri i u korist Teslinih investitora.

Čak i prije nego što je Musk zauzeo stav, sudija Chen je presudio da porota smatra da su Muskove tvitove iz 2018. lažni. Uz tu pretpostavku, porotnici će morati da odluče da li je Musk svojim tvitovima prevario dioničare i nanio im gubitak novca.

Ali bilo je lako izgubiti se u uskovitlanoj masi sastanaka, telefonskih poziva, tekstualnih poruka, blogova, tvitova i drugih oblika komunikacije koji čine većinu dokaza slučaja. Nijedna strana nije uradila dobar posao u postavljanju vremenskog okvira slučaja, što bi moglo otežati poroti da analizira sve detalje.

Neki trenuci su ostali zapaženi, kao kada je Alex Spiro, Muskov slavni advokat, ponavljao iznova i iznova – vjerovatno u korist porote – da Musk nije imao namjeru da obmane ili prevari dioničare svojim tvitovima.

Upravo suprotno, rekao je Musk. “Moja namjera tvitom je bila da osiguram da svi investitori budu svjesni onoga čega je odbor bio svjestan i čega je bio svjestan Saudijski investicijski fond” – što je bio njegov plan da preuzme kompaniju u privatno vlasništvo po cijeni od 420 dolara po dionici.

Musk je djelovao dosadno, nakockano, često zbrkano i povremeno pod prinudom

No, u svom unakrsnom ispitivanju, Porritt je pitao Muska oko toga da li je razgovarao o određenom iznosu sredstava sa Saudijskim javnim investicionim fondom ili drugim investitorima koji bi bili potrebni da se Tesla privatna. Nakon niza odgovora na rastavljanje, Musk je rekao: “U stvari, da.”

Ali kada ga je Porritt zamolio da navede konkretan broj o kojem je razgovarao sa Saudijcima, Musk je na kraju priznao da ga nema – dodajući da je Kraljevina Saudijska Arabija bila toliko bogata da je mogla “kupiti Teslu mnogo puta”.

Porritt je također uzeo Muska u zadatak zbog njegove prethodne tvrdnje da je također razmatrao svoj udio u SpaceX-u, jednoj od njegovih drugih kompanija, kada je tvitovao da je “finansiranje osigurano”. Musk nije spomenuo svoje udjele u SpaceX-u kada je odgovarao na pisana pitanja tužitelja o tvitu u aprilu 2021., koji je potpisao pod rizikom od krivokletstva. To je dovelo do rijetkog priznanja nedjela od strane Muska.

“Trebao sam ovdje spomenuti SpaceX, spomenuo sam to u svjedočenju SEC-a, ali je bila greška s moje strane što to nisam pomenuo ovdje”, priznao je.

Očekuje se da će slučaj trajati nedelju dana, a na svedočenje će doći dodatni svedoci iz Tesline prošlosti i sadašnjosti. Ako izgubi, Musk bi mogao biti odgovoran za milijarde dolara štete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *