Vijesti

Elon Musk izaziva generalnog direktora Twittera na ‘javnu debatu’ o botovima

Možda Elon Musk ne želi sudsku bitku sa Twitterom? Nakon što su njegovi advokati pokrenuli argument od 165 stranica o tome zašto više ne želi da ide do kraja sa svojim ugovorom od 44 milijarde dolara o kupovini platforme, Musk je predložio da se stvari iznesu u javnost – možda pred porotom Teslinih fanova, korisnika Dogecoina, i potencijalni kolonizatori Marsa među njegovim pratiocima na Twitteru – da bi došli do dna Twitterovog takozvanog problema s botovima.

“Ovim izazivam @paraga na javnu debatu o procentu Twitter botova,” Musk proglašava svim 102 miliona članova njegovog foruma. “Neka dokaže javnosti da Twitter dnevno ima <5% lažnih ili spam korisnika!”

Musk je odmah zakačio tvit na svoj profil, a zatim anketirao svoje pratioce o tome da li vjeruju Twitterovom argumentu da je manje od pet posto njegovih mjesečnih dnevnih aktivnih korisnika “lažna/spam”. Dvije opcije su “Da” s tri robotska emojija (tako pametno implicirajući da su svi korisnici koji izaberu tu opciju ujedno i bot) ili “Lmaooo ne.”

Do sada je 67,2 posto korisnika izabralo opciju “Lmaooo ne”. Anketa se završava u nedjelju, a njeni rezultati će gotovo neizbježno biti iskrivljeni u Muskovu korist. Čini se malo vjerojatnim da će ovaj najnoviji štos navući direktan odgovor od Agrawala ili predsjednika Twittera Breta Taylora, budući da je stvarni spor (pred pravim sudijom i porotom) zakazan za saslušanje na sudu za samo nekoliko mjeseci.

Tviterovi advokati su već izneli šta kompanija misli o Muskovim optužbama za bot (za koje Twitter tvrdi da ih je Musk dobio sa neke stranice zvane Botometer) u sopstvenoj obimnoj dokumentaciji, koja se u velikoj meri referencira njegovim tvitovima i možda će biti ažurirana da uključi današnji izbor. Naravno, oni su samo stručnjaci za korporativne zakone i ugovore – oni možda nemaju ono što je potrebno da izokrenu argument koji se izvodi kroz memove, citirajuće tvitove i ankete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *