Vijesti

EA najavljuje sistem protiv varanja na nivou kernela za PC igre

EA-in novi anti-cheat stiže FIFA 23 prvo. | Ilustracija Alex Castro / The Verge

Electronics Arts (EA) lansira novi sistem protiv varanja na nivou kernela za svoje PC igre. EA AntiCheat (EAAC) će debitovati prvi FIFA 23 kasnije ove jeseni i prilagođeni je sistem protiv varanja koji su sami razvili EA programeri. Dizajniran je da zaštiti EA igre od neovlaštenih i varalica, a EA kaže da neće dodati anti-cheat svaki igru i tretirati njenu implementaciju od slučaja do slučaja.

„Programeri PC varalica sve više prelaze u jezgro, tako da moramo imati zaštitu u načinu rada jezgra kako bismo osigurali poštenu igru ​​i uhvatili se u koštac sa programerima koji prevare na PC-u na ravnopravnom terenu,“ objašnjava Elise Murphy, viši direktor sigurnosti igara i anti-vara u kompaniji EA. „Kao i sami igrači video igrica naklonjeni tehnologiji, važno nam je da osiguramo da bilo koji kernel anti-cheat uključen u naše igre djeluje sa jakim fokusom na privatnost i sigurnost naših gejmera koji koriste PC.”

Sistemi protiv varanja na nivou kernela izazvali su kritike od strane zagovornika privatnosti i sigurnosti, jer su pokretači koji ovi sistemi koriste složeni i rade na tako visokom nivou da ako postoje sigurnosni problemi, programeri moraju biti vrlo brzi da ih riješe.

Igrači Manchester Cityja u FIFA 23
Slika: Electronic Arts
FIFA 23 će biti prva igra sa EA-ovim novim anti-cheat sistemom.

EA kaže da je zaštita na nivou kernela “apsolutno vitalna” za konkurentske igre kao što su FIFA 23, budući da postojeće varalice rade u prostoru kernela, tako da igre koje rade u redovnom korisničkom modu ne mogu otkriti da dolazi do neovlaštenog mijenjanja ili varanja. “Nažalost, posljednjih nekoliko godina došlo je do velikog porasta broja varalica i tehnika varanja koje rade u kernel-modu, tako da je jedini pouzdan način da ih otkrijete i blokirate da i tamo radi naš anti-cheat,” objašnjava Murphy.

EA-in anti-cheat sistem će raditi na nivou kernela i radi samo kada je pokrenuta igra sa EAAC zaštitom. EA kaže da se njeni anti-cheat procesi gase kada se igra završi i da će anti-cheat biti ograničen na podatke koje prikuplja na sistemu. “EAAC ne prikuplja nikakve informacije o vašoj historiji pregledavanja, aplikacijama koje nisu povezane s EA igrama, ili bilo čemu što nije direktno povezano sa zaštitom od varanja,” kaže Murphy.

Sistemi protiv varanja na nivou kernela postaju sve češći ovih dana. Activision je lansirao sopstveni prilagođeni Ricochet sistem protiv varanja Poziv dužnosti prošle godine s drajverom na nivou kernela, a najveće svjetske PC igre su koristile slične tehnike za borbu protiv porasta hakera i varalica posljednjih godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.