Vijesti

Dvonožni robot Atlas kompanije Boston Dynamics sada baca vreće s alatom po (lažnom) gradilištu

Da li se Boston Dynamics polako priprema da pokrene svoje dvonožne robote?

U sjajnom novom videu, kompanija je pokazala svoj prototip Atlas robota koji baca daske i torbe s alatom na lažnom gradilištu. U drugom videu iza kulisa, vođa tima Boston Dynamicsa na Atlasu, Scott Kuindersma, objasnio je da je video “smišljen da prenese proširenje istraživanja koje radimo na Atlasu”. Kao i uvijek, važno je napomenuti da su ovi video snimci rigorozno planirani i strukturirani, sa ispravljenim padovima i greškama. Ali, kako napominje Kuindersma, to je ipak promjena tempa za Atlas.

„Ne razmišljamo samo o tome kako natjerati robota da se dinamično kreće kroz svoje okruženje, kao što smo radili u Parkouru i Danceu,“ rekao je Kuindersma. „Sada počinjemo da pokrećemo Atlas i razmišljamo o tome kako bi robot trebao biti u stanju da percipira i manipulira objektima u svom okruženju.”

To je primetna promena u porukama kompanije u vlasništvu Hyundaija, koja nikada ranije nije naglašavala kako se njene dvonožne mašine mogu koristiti na radnom mestu. Boston Dynamics ima samo dva robota koje zapravo prodaje: Stretch i Spot. Stretch je mašina na točkovima s ogromnom rukom dizajnirana za pomicanje kutija u skladištima, dok je Spot četveronožni robot koji se uglavnom koristi za obavljanje nadzornih i inspekcijskih zadataka, djelujući kao daljinska CCTV kamera ili mapiranje gradilišta i tvornica pomoću 3D skenera.

Međutim, kako Kuindersma objašnjava u video snimku iza scene (iznad), dvonožni bimanualni robot može obavljati sve vrste zadataka koje drugi roboti ne mogu.

“San humanoida je da bi trebali biti u stanju da rade sve stvari koje radimo mi, zar ne?” kaže Kuindersma. „Humanoidni robot će biti vrlo prikladan za aplikacije kao što su proizvodnja, rad u fabrici, konstrukcije – [places] gdje se humanoidni oblik zapravo vrlo dobro uklapa, sa svojom bi-manualnom prirodom, svojom sposobnošću da stoji uspravno, pomjera teške stvari okolo i radi u prostorima koji su tradicionalno dizajnirani da ljudi rade u njima.”

Takvi roboti trenutno nisu uobičajeni nigdje u svijetu, uglavnom zato što njihova skupa i krhka priroda znači da uvijek imaju lošiju vrijednost za novac od ljudskih radnika. Ali ta dinamika se možda polako mijenja s poboljšanjima u hardveru i softveru. Najvažnije je da je Elon Musk bacio svoj šešir u ring robotike i razvija Optimus, dvonožnog robota za kojeg Musk tvrdi da će jednog dana raditi u Teslinim fabrikama. (Musk je otkrio prototip robota krajem prošle godine, a stručnjaci su rekli da iako je kompanija brzo napredovala, bila je daleko od proboja.)

U postu na blogu, voditelj kontrole Atlasa Ben Stephens dodao je da smo još uvijek “daleko” od dizajniranih dvonožnih robota koji mogu pouzdano raditi zajedno s ljudima. „Manipulacija je široka kategorija i imamo još puno posla“, rekao je Stephens. “Ali ovo daje kratak pogled na to kuda teren ide. Ovo je budućnost robotike.”

Kao i uvijek, kada analizirate marketinške materijale kompanija kao što je Boston Dynamics, važno je primijetiti šta kompanija ne reci, kao i šta je to radi. U ovom slučaju, Boston Dynamics nije najavio novi proizvod, ne kaže da će početi prodavati Atlas, i ne predviđa kada bi njegovi dvonožni roboti mogli raditi u tvornicama. Za sada imamo samo nešto zabavno za gledati. Ali tako je počeo i Spot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *