Vijesti

Dugme na Canonovom dvogledu sa stabilizovanom slikom otključalo je nadljudski vid

Od pirata preko špijuna do klinaca detektiva, to je uobičajen holivudski trop: držite jednostavnu špijunku ili dvogled do očiju i bez napora ćete dobiti kristalno jasnu cilindričnu sliku onoga što se događa.

To je sranje, naravno. Osim ako nemate ruke hirurga, to je iznenađujuće teško da poravnate očne jabučice, više komada stakla i udaljeni predmet. Kid Sean je bio tužan kada je saznao tu činjenicu. Ali nikada neću zaboraviti dan kada je Teen Sean pritisnuo čarobno dugme koje je napravilo razliku: ono u centru dvogleda sa stabilizacijom slike koji Canon i danas prodaje.

Dvogled dolazi u mnogo različitih uvećanja, od 8x do 18x, i sa različitim vrstama stakla.
Fotografija Amelia Holowaty Krales / The Verge

Porodični prijatelj mi je pokazivao svoju novu igračku na plaži, a ja nisam mogao da shvatim šta je tu posebno. (Ja sam blagoslovljen vidom 20/20, i mislio sam da već mogu dobro vidjeti dame obučene u kupaći kostim – zašto bih želio dodavati komplikacije?) Rekao mi je da ne držim dugme.

Koje dugme? Oh, ovo dugme.

Odjednom sam bio tamo, tik pored talasa koji su se razbijali, diveći se iskricama koje su silazile sa peska. Prvi put sam imao Legolas-viziju. Gdje je ovo bilo cijeli moj život?

Dobivam neke vibracije Uskršnjeg ostrva.

Dobivam neke vibracije Uskršnjeg ostrva.
Fotografija Amelia Holowaty Krales / The Verge

Kada pritisnete ovo dugme, kompjuterski čip čita podatke sa ugrađenih akcelerometara kako bi utvrdio vaš drhtanje ruke, a zatim krivine a prizma ispunjena tečnošću unutar svakog sočiva kako bi joj se suprotstavila. Sve radi na par AA baterija.

Pre neki dan, pozajmio sam Canon-ov dvogled 12×36 IS III za šetnju niz uspomenu, i bio je skoro tačno onako kako sam se sećao. Najbolji način na koji mogu da se setim da opišem: to je kao da ste se teleportovali 100, 200, čak 300 stopa bliže onome što gledate. (Čak sam donio svoj mjerni kotač u park da provjerim.)

Međutim, stvarno dugme je nekako užasno? To je mekana gumena bradavica sa još mekšom membranom ispod koja pruža nultu povratnu informaciju. Nema zadovoljavajućeg klika, i lako ga je pustiti bez svjesnosti. Potrebno je malo sile da ga držite pritisnutim i da stabilizacija slike bude aktivna. Čujem, noviji modeli vam omogućavaju da samo dodirnete čvršće dugme.

dvogled, gledanje sa prednjih sočiva

Canonov 12×36 IS III.
Fotografija Amelia Holowaty Krales / The Verge

U svakom slučaju, sve dok se drži pritisnuto i ako ste pravilno fokusirani, svijet dolazi do oštrog olakšanja. Približio sam se crvenoj vjeverici bez ikakvog straha da ću je uplašiti, diveći se tome kako je njena grmolika dlaka jasno sačinjena od pojedinačnih dlaka. Uočio sam rupu na drvetu, okruženu hrskavom, ali krznenom korom, sa udaljenosti od 40 metara. Divio sam se prednjem dvorištu kuće u ulici koja okružuje park, iako je pola parka bilo između te kuće i mene.

Kod kuće sam mogao jasno razaznati cijelu svoju dnevnu sobu u refleksija jednog od ukrasa na našoj jelki sa druge strane sobe. Voleo bih da mogu da napravim fotografiju koja to čini, ali nisam mogla da držim telefon mirno koliko bih želela, a ugao kamere telefona je ionako širi od ljudskog oka. Evo najboljeg što sam dobio u potpunosti u ruci – zamislite ovo uvećano, skoro najjasnije što može biti:

božićni ukrasi izbliza kroz objektiv

Malo zamućen pokušaj da se slika kroz 12×36 IS III.
Fotografija Sean Hollister / The Verge

Usput, Canon nije bio prvi koji je stavio stabilizaciju slike u dvogled — čak i površna pretraga sugerira da su giro verzije postojale najmanje od 60-ih godina za vojne i profesionalne svrhe, a Leica je prodala potpuno mehanički par 1990. godine.

Ali čini se da je Canon možda stvorio kategoriju potrošača/prosumera kada je moderni IS u pitanju. Kompanija je svoj prvi par predstavila 1995. godine, nazvavši originalni 12×36 IS „prvi i jedini pristupačni dvogled na svijetu sa stabilizacijom slike“. I uprkos njihovoj cijeni naljepnice od 1.599 dolara, publikacije vole Boating Magazine testirao ih uz dvogled bez IS-a, čudeći se koliko više zuma možete dobiti dok ste na površini. “Većina marine dvogleda je 7×50. To je otprilike maksimum prije nego što pokretne slike počnu napuštati objektive”, pisalo je tada.

Canon reklama iz 1996. koja objašnjava kako funkcionira njegova binokularna stabilizacija slike.

Canon reklama iz 1996. koja objašnjava kako funkcionira njegova binokularna stabilizacija slike.

Danas, 12×36 IS košta 799 dolara — još uvijek visoka cijena, ali mnogo manje od 3.100 dolara koliko bi original koštao u današnjem novcu.

Ako odlučite kupiti ili iznajmiti par, provjerite njihovu najbližu udaljenost fokusa (CFD) ili minimalnu udaljenost fokusa (MFD) prije nego što platite jer je lako dobiti veće povećanje nego što želite ili trebate. Canonov 12×36, na primjer, jednostavno ne može da se fokusira na ništa što vam je bliže od 20 stopa (šest metara).

Takođe, malo sam iznenađen da se kategorija nije više razvila od kada sam bio tinejdžer. Zašto ne mogu pronaći dvogled sa stabilizacijom slike sa ugrađenom kamerom ili barem adapterom za objektiv pametnog telefona? Šta je sa modernim autofokusom pored točkića za fokusiranje? Neki jeftini dvogledi su isporučeni sa ugrađenom kamerom, ali ne vidim ozbiljne dvoglede sa stabilizacijom slike.

Možda su to dobre vijesti? Još uvijek ima mjesta za kompaniju da napravi vrhunski dvogled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *