Vijesti

Drop Sense75 recenzija: tastatura od 350 USD bez kvaliteta od 350 USD

Drop je postao popularan prodavac komponenti tastature kao što su kapice za tastature, ali takođe ima liniju potpuno sastavljenih modela za svakoga ko želi nešto što će raditi iz kutije. To uključuje 99 USD ENTR, 200 USD CTRL i 250 USD SHIFT. Njegov najnoviji model, Sense75, je malo drugačiji.

Sa svojim dizajnom za montažu na zaptivku, debelim dvostrukim DCX poklopcima tipki i kompatibilnošću sa softverom za mapiranje tipki VIA, Sense75 ispunjava sve najnovije popularne riječi kako bi bio vrhunska tastatura za pronicljive entuzijaste. A njegova početna cijena — 349 dolara za potpuno sastavljenu verziju u crnoj boji — ne ostavlja nikakvu sumnju o vrsti kupaca na koje Drop cilja.

To je mnogo za potrošiti na tastaturu i daje vam pravo da pažljivo proučite svaki posljednji detalj Sense75. Ali tastatura nikada nije u stanju da izdrži ispitivanje.

KAKO Ocjenjujemo I PREGLEDAMO PROIZVODE

Sa svojim prigušenim bojama, Sense75 bi skoro mogao da prođe za kancelarijsku tastaturu kada onemogućite njen RGB, ali to je samo napola tačno. Na kraju krajeva, Sense75 nudi poznatu kombinaciju trenutnih trendova u dizajnu mehaničke tastature, uključujući raspored od 75 posto, dizajn za montažu na zaptivke i, naravno, sve standardnije dugme za jačinu zvuka. Paritet karakteristika nije loša stvar, ali to takođe znači da Drop nema posla ako želi da se razlikuje od konkurentskih tastatura kao što su GMMK Pro i Keychron Q1.

Koristio sam potpuno sastavljen crni model Sense75, koji Drop prodaje za 349 dolara, ali postoji nekoliko različitih verzija koje su dostupne. Potpuno sastavljena bijela varijanta tastature se prodaje za 399 dolara, a dostupna je i kao model bez prekidača ili kapica za 249 dolara u crnoj ili 299 dolara u bijeloj boji.

To je skupo, s obzirom na to da Keychron Q1 ima identičan raspored i skoro identične karakteristike – uključujući sistem za montažu zaptivki, RGB osvetljenje i utičnice koje se mogu menjati – ali košta samo 180 dolara sa kapice i prekidači (to je naša trenutna preporuka za najbolju premium tastaturu). Postoji argument da Dropova tastatura kao standard uključuje vrste vrhunskih komponenti koje možete koristiti za nadogradnju Keychron tastature, iako doduše samo ako želite specifične komponente koje Drop nudi.

Ovdje postoji samo jedan izbor prekidača — Holy Panda X.

Krupni plan za biranje jačine zvuka na Sense75.

Očigledno da tastatura uključuje birač jačine zvuka.

Vizuelno, Sense75 se dobro poredi sa Keychron Q1. Njegov izgled je oštar i dobro promišljen, i kao kod Keychron-a, nema ometajućeg brendiranja na vrhu tastature. Oko točkića za jačinu zvuka, nema nezgodnog kvadrata kao što vidite na većini ploča Q-serije Keychron. Sa nešto više od 3,1 funte (1,42 kg), tastatura se čini teškom i čvrstom, a ja se borim da ukažem na jednu grubu ivicu. Veliki sam obožavatelj ovog čistog izgleda.

Ovaj skromni dizajn proširuje se na RGB osvjetljenje Sense75. Većina mehaničkih tastatura nudi neku vrstu RGB osvjetljenja u ovom trenutku, koje obično sija prema gore oko (a često i kroz) njihove kapice. Ali dok Sense75 ima i RGB osvetljenje po tasteru kao i spoljnu svetlosnu traku, njegove kapice tastera su potpuno neprozirne, a spoljno osvetljenje je usmereno nadole, što znači da ne možete da vidite trag ni jednog ni drugog kada su isključeni. Odlične vijesti za RGB mrzitelje.

Standardno, tastatura dolazi sa setom Drop-ovih DCX tastera, koji se prodaju po ceni od 99 dolara kao samostalni set. Pisao sam o Dropovom dizajnu poklopca za ključeve prošle godine, ali kratka verzija je da oni predstavljaju pokušaj kompanije da se takmiči sa GMK-om, koji proizvodi ono što mnogi entuzijasti vjeruju da je zlatni standard naknadnih poklopaca za ključeve. To znači da Dropove tipke koriste debelu, visokokvalitetnu ABS plastiku i dvostruku konstrukciju sa fantastično oštrim slovima. Oni oštroumni će uočiti male nedosljednosti (moj urednik Nathan Edwards je odmah primijetio da slovo na lijevoj tipki Shift gotovo glasi “Shif t”), ali one su daleko bolje od Keychronovih dioničkih kapica i među najboljima su koje ćete naći na gotovu tastaturu.

Sense75 tastatura.

DCX tasteri na tastaturi su među najboljima.

Dok Keychronove ploče (čak i njegove pristupačne modele K-serije ispod 100 USD) dolaze sa Mac i Windows poklopcima za tastere u kutiji, Sense75 se isporučuje samo sa Windows tasterima. Ako želite da tastatura ima tastere Command i Option, a ne Alt i „Super“ (odbacite verziju Windows tastera), možete potrošiti dodatnih 25 USD za dodatak za Mac tastere. Proces stvarnog prebacivanja tastature između njenih Windows i Mac režima kompatibilnosti se upravlja pomoću prečice na tastaturi, a ne jednostavnog hardverskog prekidača koji Keychron koristi. Ali osim ako ne morate redovno da prelazite sa jednog operativnog sistema na drugi, retko ćete naići na problem.

Velika prednost pristupačnijeg potpuno sastavljenog Keychron Q1 u odnosu na Sense75 je ta što je dostupan sa tri različita tipa prekidača. Sense75 ima samo jednu opciju prekidača: Drop’s Holy Panda X prekidače. Ne postoji opcija za linearne ili kliktajuće crvene ili plave prekidače ili manje taktilne smeđe boje. Vjerovatno je to poenta barebones verzije Sense75. Ali ako biste kupili barebones verziju tastature u crnoj boji (249 USD) plus set bijelih na-crnih DCX tipki (99 USD), potrošili biste isti iznos kao i potpuno sastavljeni model bez preostalog novca za prekidače. Ne izgleda kao velika stvar.

U međuvremenu, ako biste kupili barebones verziju Keychron Q1 i zatim dodali iste Holy Panda X prekidače i Drop DCX tipke uključene kao standard uz Sense75, trebali biste tražiti oko 365 USD: 161 USD za tastaturu, 99 USD za kapice za tastere i 105 dolara za prekidače. (Taj posljednji broj je ipak pomalo pogrešan: Drop je jedini dobavljač Holy Panda X prekidača, koje prodaje po cijeni od 1 USD i to samo u pakiranju od 35, što znači da morate kupiti tri pakovanja da pokrijete 75 posto ploče. Ovo je gotovo komično neprijateljski raspoloženo prema korisnicima, ali postoji mnogo lijepih prekidača za mnogo manje novca.) Ova postavka vam daje vrlo sličnu tastaturu za ne mnogo više novca, plus kompletan set prekidača i tipki koje uvijek mogu biti prenamijenjen za buduću ploču.

Uklonjena tastatura sa dva poklopca i jednim prekidačem.

Drop uključuje kvalitetnu kapicu za ključeve i prekidač za izvlačenje u kutiji.

Sense75 tastatura sa uključenim RGB osvetljenjem.

Underglow RGB osvetljenje znači da se svetlosne trake ne vide kada je isključeno.

Da budemo pošteni prema Drop-u, ako biste morali odabrati samo jedan set prekidača za isporuku s tastaturom, mogli biste učiniti mnogo lošije od Holy Pande X, a njihova veća taktilna izbočina se ovdje osjeća odlično. Imaju zvuk koji ne dobijate sa smeđim ili linearnim prekidačima, a u kombinaciji sa aluminijumskim kućištem i pločom, tastatura je zdepasta i čvrsta za kucanje bez ikakvih visokih zvukova piskanja koje ponekad možete dobiti od metala slučajevima, zahvaljujući besplatnom korištenju pjene za vlaženje.

Pa ipak, rame uz rame sa Keychron tastaturom, mnogo mi je draži Keychron Q1. Iako su oba montirana na zaptivke, što znači da su njihove prekidačke ploče okačene između traka mekane pjene kako bi joj dale malo davanja i odbijanja dok kucate, Dropova tastatura nema približno istu količinu savijanja. To daje Sense75 čvršći osjećaj u poređenju sa Keychron-om koji baš i ne vrišti “zaptivka montaža”.

Dropovi stabilizatori montirani na PCB (mehanizam koji se nalazi ispod dugih ključeva kako bi ih spriječio da zveckaju) su također daleko zveckaniji od Keychronovih iz kutije. Dok razmaknica na Q1 ima lijep pop zvuk, Sense75 zvecka na način koji baš i ne vrišti “tastatura od 349 dolara”. Sve u svemu, to znači da se iskustvo kucanja uvijek na kraju osjeća „u redu“, a ne „odlično“, a ja više volim osjećaj Keychron-ovog Q1 ispod 200 USD.

Sense75 u profilu.

Kućište Sense75 je teško i debelo.

Pored nedostatka izbora prekidača, takođe ne postoji opcija da dobijete tastaturu sa evropskim ISO rasporedom. Ovo je samo ANSI- (čitaj: US-) ploča. Prekidači na Sense75 su okrenuti prema jugu radi bolje kompatibilnosti sa dodatnim poklopcima za ključeve, a utičnice na PCB-u su 5-pinske za maksimalnu kompatibilnost. Otvaranje tastature je relativno lako, sa samo šest šrafova na donjoj strani kućišta za odvrtanje.

Sense75 takođe podržava ponovno mapiranje, ali je pomalo čudna stvar za podešavanje. Dobra vijest je da možete koristiti odličan VIA softver za ponovno mapiranje tipki na tastaturi, postavljanje makroa i podešavanje osvjetljenja tastature. Loša vest je da ćete morati da flešujete poseban firmver koji podržava VIA na tastaturu da bi ona podržala VIA aplikaciju. To je zato što je standardni firmver tastature dizajniran za korištenje s Dropovim vlastitim konfiguratorskim alatom, koji trenutno nije kompatibilan sa Sense75. Podrška bi trebala biti objavljena sljedećeg mjeseca, ali nisam bio u mogućnosti testirati funkcionalnost u sklopu svoje revizije.

Završna napomena o dodacima: U kutiji Sense75, uz tastaturu dobijate držač za ključeve, prekidač i USB-C kabl. Izvlakači su dobri. Izvlakač prekidača ima daleko veći hvat od Keychronovog, što bi trebalo olakšati rukama ako ikada poželite da uklonite desetine prekidača Sense75. Ali odvojivi USB-C kabl tastature je bizarno kratkih 100 cm (oko 40 inča) u dužinu i morao sam da koristim produžni kabl da bi izgledao uredno sa mojim stolom. Poređenja radi, kabl koji je uključen uz moj Keychron Q2 bio je mnogo udobniji od 180 cm (oko 70 inča).

Donja strana Sense75 tastature.

Svaki Drop brend se čuva na donjoj strani tastature.

RGB podsvjetlo na Sense75.

Sense75 je dostupan u bijeloj i crnoj boji.

Drop Sense75 nalazi se u pomalo nezgodnom dijelu tržišta mehaničkih tastatura. Nije da je to najskuplja tastatura ikad prodata. Ali s početnom cijenom od 349 dolara, uglavnom se takmiči sa DIY modelima koje sami sastavljate kod kuće, gdje postoji očekivanje da će većina ljudi napraviti određenu količinu petljanja i modifikacije kako bi dobili tačan zvuk i osjećaj koji žele.

U međuvremenu, Keychron Q1 nudi vrlo slične specifikacije kao i Sense75 za manje od 200 dolara, i mislim da je to ljepše iskustvo kucanja. Doduše, dioničke kapice za ključeve Q1 nisu ni blizu tako lijepe kao kod Sense75, ali sa ušteđenim novcem, mogli biste kupiti set kapaka za tipke Drop DCX — ili GMK ili MT3 ili stvarno bilo koji drugi set za zatvaranje ključeva — i još uvijek imate novca. Ili ako ste spremni da žrtvujete kvalitet izrade, ali i dalje želite VIA programibilnost, možete potrošiti manje od 100 USD na Keychron V1 (naš trenutni izbor za najbolju tastaturu dostupnu za većinu ljudi). Ili možete dobiti bežičnu tastaturu od Epomakera ili Ajazza za manje od 200 dolara.

Sa svojim fantastično čistim dizajnom, visokokvalitetnim poklopcima za tipke i ukusnim underglow RGB rasvjetom, Sense75 izgleda jednako lijepo kao što njegova cijena sugerira da bi trebao. Ali kombinacija stabilizatora i čvrstog zaptivača znači da to nikad ne završi, a hobisti će vjerovatno morati još malo da pomuče kako bi dobili tačan osjećaj koji žele. Sense75 radi iz kutije, ali ne bih rekao da se osjeća ili ponaša kao tastatura od 350 dolara iz kutije.

Fotografija Jon Porter / The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *