Vijesti

Direktor Tesle Elon Musk otkrio je prototip humanoidnog robota Optimus

Izvršni direktor Tesle Elon Musk otkrio je prototip humanoidnog robota za koji je rekao da koristi softver kompanije AI, kao i senzore koji pokreću njegove napredne funkcije pomoći vozaču. Na početku Tesline prezentacije Dana umjetne inteligencije 2022., Musk je priznao da su prošle godine imali “momka u odijelu”, ali je danas obećao nešto mnogo impresivnije.

Prema Musk-u, može više od onoga što je prikazano, ali “prvi put je hodao bez priveza večeras na pozornici”. Musk je rekao da ciljaju na cijenu “vjerovatno manju od 20.000 dolara”.

Tesla “Optimus” robot na Danu AI 2022
Slika: Tesla

Zadnja vrata bine su se otvorila i otkrila dekonstruiranog Optimusa koji je hodao naprijed i izveo plesni pokret “podignite krov”. Musk je priznao da su željeli da ga sačuvaju na sigurnom, da ne prave previše poteza na pozornici i da “padne ničice”. (Najbolje je izbjeći još jedan incident sa Cybertruck maljem ako možete.)

Nakon toga, kompanija je pokazala nekoliko video snimaka robota koji obavlja druge zadatke poput podizanja kutija. Tada je Teslin tim izveo još jedan prototip sa potpuno sastavljenim tijelom, ali ne i potpuno funkcionalnim. Otkrili su da je prvi predstavljeni robot razvijen u samo posljednjih šest mjeseci. Razgovarajući o preprekama koje moraju riješiti u prelasku od prototipa do radnog dizajna, nadaju se da će “ovo završiti u narednih nekoliko mjeseci… ili godina”.

Inženjeri se nadaju da će otkloniti dodatne dizajnerske prepreke “u narednih nekoliko mjeseci… ili godina”.

Sadrži bateriju od 2,3 kWh, radi na Tesla SoC-u i ima Wi-Fi i LTE povezivanje. Demonstracije usmjerene na rješavanje robotovih zglobova, poput njegovih šaka, zapešća ili koljena, pokazale su kako su obrađivali podatke za svaki zglob, a zatim su tražili zajednička područja u svakom dizajnu kako bi pronašli metodu koja koristi samo šest različitih aktuatora. Ruke nalik ljudima su “biološki inspirisan dizajn” za koji inženjeri kažu da će ih učiniti pogodnijim za podizanje predmeta različitih oblika i veličina, držanje torbe od 20 tačaka i “precizan hvat” na malim delovima.

Teslin softver Autopilot premješten je iz svojih automobila u bot i ponovo opremljen za rad u novom tijelu i okruženju. Tesla pokret je snimio ljude koji rade zadatke iz stvarnog svijeta poput podizanja kutije, a zatim pomoću inverzne kinematike, ponavljaju pokrete koristeći Optimus. Zatim se primjenjuje “online adaptacija pokreta” kako bi ovi zadaci bili tako kruti i da se njima može manipulirati kako bi se uzelo u obzir nestrukturirano okruženje.

Slajd iz Tesla AI dana prezentacije koja prikazuje komponente robota Optimus.

Tesla Optimus robot, kvar CPU-a, baterije, aktuatora i ruku.
Slika: Tesla

“To će biti fundamentalna transformacija za civilizaciju kakvu poznajemo”, rekao je Musk. On nastavlja da kaže da Optimus ima potencijal “dva reda veličine” potencijalnog poboljšanja ekonomske proizvodnje.

Musk je prvi put najavio “Tesla Bot” na prošlogodišnjem Danu umjetne inteligencije, obećavajući da će biti “prijateljski” i potencijalno revolucionirati proizvodnu liniju kompanije i poslovanje.

Musk je upozorio svoje fanove da ne očekuju da će prototip izgledati kao sjajni crno-bijeli prikaz koji je prvi put prikazan na prošlogodišnjem događaju. Ali nije nedostajalo hypea, Musk je nazvao robota “najvažnijim razvojem proizvoda koji radimo ove godine” i predvidio da će imati potencijal da s vremenom bude “značajniji od poslovanja s vozilima”.

Buduće primjene bi mogle uključivati ​​kuhanje, vrtlarstvo ili čak seksualne partnere “mačke”; Musk je rekao da bi proizvodnja mogla početi već sljedeće godine.

U danima koji su prethodili Dana umjetne inteligencije, stručnjaci za robotiku upozoravali su da se ne treba previše upuštati u Muskove tvrdnje. Napomenuli su da su druge kompanije mnogo dalje u razvoju robota koji mogu hodati, trčati, pa čak i skakati – ali nijedna ne tvrdi da je blizu zamjene ljudskog rada.

Teslina istorija je prepuna fantastičnih ideja koje se nikada nisu ostvarile – npr mreža Supercharger na solarni pogon, zamjena baterija ili robotski punjači u stilu zmije — tako da je svako nagađati da li će Tesla Bot spreman za proizvodnju ikada ugledati svjetlo dana. Ali kompanija je tu gdje je danas zbog Muskove čiste volje. A otkrivanje prototipa verzije robota sigurno će ojačati Muskove tvrdnje o Tesli kao o “najvećoj svjetskoj robotskoj kompaniji”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.