Vijesti

DeWalt je mojoj bateriji električnog alata dao snagu USB-C

Vaša baterija za puhanje lišća bi trebala moći puniti laptop. Vaša baterija za bušilicu bi trebala napuniti vaš telefon. I dok smo već kod toga, zašto naši sve moćniji USB-C adapteri za napajanje ne bi mogli puniti i te baterije električnih alata?

U osnovi, nema velike razlike između baterije koju kupite od Ankera i baterije za električni alat od DeWalt-a — obje općenito sadrže iste 18650 litijum-jonske ćelije. Ali da biste sve to učinili, baterije vašeg električnog alata bi trebale moćan USB-C priključak.

A to zapravo nije bilo ništa… do sada.

DeWalt DCB094 USB komplet za punjenje od 100 USD omogućava vam da dodate taj priključak na bilo koju DeWalt 20V bateriju električnog alata u doslovnom trenu. Gurnite ovaj adapter od četvrt funte na bateriju i dobićete dvosmjerno 100W USB-C PD port. To znači da ne samo da možete napuniti laptop veličine MacBook Pro sa dovoljno velikim DeWalt paketom, već možete puniti te DeWalt pakete i pomoću USB-C punjača vašeg laptopa ili telefona.

Adapter podržava sve, od jeftinih paketa od 1,3 Ah koji ste dobili sa vašim kombinovanim kompletom za gubitke do masivnih FlexVolt paketa od 15 Ah koje biste verovatno stavili samo u stacionarne alate. To je najveća baterija za punjenje uređaja koju možete pronaći izvan namjenskih elektrana.

Kao neko ko ima garažnu fioku punu DeWalt baterija, jedva sam čekao da ga testiram. Ali takođe nije prilično iskustvo o kojem sam sanjao.

Kako ocjenjujemo i recenziramo uređaje

Mjesecima sam testirao DeWalt DCB094 pa i isključio, i evo dobrih vijesti: potpuno radi.

Pretvorio sam DeWaltov čudovišni paket od 15 Ah u USB-C eksternu bateriju koja je mogla napuniti 14-inčni MacBook Pro (69,6 Wh) moje supruge tri puna puta i još uvijek je imala plin u spremniku. Moj Steam Deck? Napunio sam njegov paket od 40,04 Wh pet punih puta — to je 10 dodatnih sati Elden Ring upravo tamo. Kada sam snimio skoro trosatni timelapse Lego konstrukciju sa svojim iPhoneom, priključio sam ga u DeWalt paket od 6 Ah znajući da postoji nema šanse Ostao bih bez soka.

Dobijate jedan USB-C PD port od 100 W i jedan USB-A port od 12 W. USB-A port će vršiti prolazno punjenje dok vi punite i DeWalt bateriju.

Svaka DeWalt 20V baterija koju sam isprobao, nova ili stara, velika ili mala, radila je i sa adapterom. To uključuje moja dva paketa od 1,5 Ah, jedno pakovanje od 1,7 Ah, dva paketa od 5 Ah koja ste dobili uz moju kosilicu i dva paketa od 6 Ah koje sam kupio prije otprilike godinu dana i rijetko koristim. Sve sam ih podesio puneći do 100 W u oba smjera preko tog USB-C porta, dovoljno da današnji (ali ne i sutrašnji) najveći USB-C PD laptopi rade baš kao da su priključeni na zid.

Kada je došlo vrijeme da napunim te baterije električnog alata, USB-C priključak od 100 W ponekad mi je omogućio da to učinim brže od DeWaltovih AC adaptera. Iako DeWalt nažalost isporučuje DCB094 samo sa 65W USB-C punjačem, čak i on bi trebao ponuditi bržu stopu punjenja od jeftinijih AC adaptera koji dolaze s bušilicom ili kompletima za drajvere. A kada sam dodao svoj odvojeno kupljen USB-C punjač od 100 W, uspio sam skratiti vrijeme preko svog 4A (80W) DeWalt AC adaptera prilikom punjenja najvećih pakovanja.

Evo koliko brzo sam napunio ove baterije i koliko sam ih otprilike izvukao:

Vrijeme punjenja i kapaciteti

DeWalt baterija Stanje baterije 65W USB-C punjač + adapter 100W USB-C punjač + adapter 4A DeWalt zidni punjač (DCB115) Steam Deck punjenje iz DeWalt baterije*
DeWalt baterija Stanje baterije 65W USB-C punjač + adapter 100W USB-C punjač + adapter 4A DeWalt zidni punjač (DCB115) Steam Deck punjenje iz DeWalt baterije*
1,5 Ah (30 Wh) Umjereno korišteno 26 minuta 27 minuta 22 minuta 21Wh (pola punjenja)
1,7 Ah (34 Wh) Potpuno novo 30 minuta 26 minuta 26 minuta 22,8Wh (pola punjenja)
4,0 Ah (80 Wh) Jako korišteno 55 minuta 51 minuta 47 minuta 48Wh (1 punjenje)
5 Ah (100 Wh) Umjereno korišteno 1h, 29m 1h, 5m 1h, 14m 66Wh (1,5 punjenja)
6 Ah (120 Wh) Lagano korišten 1h, 47m 1h, 24m 1h, 29m 84Wh (2 punjenja)
15 Ah (300 Wh) Potpuno novo 4h, 33m 3h, 14m 4h, 6m 206Wh (5 punjenja)

*Punjenje većih baterija duže može biti efikasnije. Sa DeWalt baterijom od 15Ah vidio sam bliže 224Wh punjenje MacBook Pro-a od 69,6Wh i bliže 240Wh punjenje USB-C baterije od 100Wh.

Jedini problem koji sam imao je da sam potpuno ispraznio bateriju, i mislim u potpunosti ispraznio ga — puštao ga do kraja duvaljkom za lišće ili bušilicom više puta dok se više ne bi okretao — ponekad DeWalt adapter ne bi upalio za punjenje kada sam ga uključio. Ponekad sam morao da ga prevarim tako što sam ga prvo uključio u drugu bateriju ili punjač.

Dakle, ako sve funkcionira tako lijepo, zašto mu dajem 6 ocjenu ovom proizvodu? Djelomično zato The Verge upravo prešao na punu skalu od 10 bodova za ocjene kako bi se izbjegla inflacija rezultata — 6 je i dalje dobro! — ali dijelom i zbog toga što prednosti DeWalt adaptera počinju nestajati kada ste vi ne uparujući ga sa baterijom od 15 Ah koja sama košta 389 dolara.

Svaka baterija koju sam probao radi – čak i kineska ispravka – ali nisu sve baterije jednake. Ne bih se trudio da koristim malu bateriju od 1,5 Ah. Niti zamjena, jer je prodavac lagao o njegovom kapacitetu.

Sa manjim baterijama kao što su moji paketi od 1,5 A, 1,7 A, pa čak i od 4 Ah, jednostavno nisu punili potrebne uređaje dovoljno dugo da bi opravdali posezanje za njima preko tradicionalne baterije ili punjača.

Dio toga je vjerovatno zbog gubitaka u transferu, koji nisu jedinstveni za DeWalt. Ne možete u potpunosti napuniti bateriju laptopa od 100 Wh sa baterijom od 100 Wh kao što je DeWaltov DCB205 jer dio te energije ne uspijeva. (Neke se troše kao toplota, a mogu potvrditi da je punjenje mog HyperJuicea od 100 Wh pomoću DeWalt adaptera učinilo da HyperJuice postane neugodno vruć na dodir.) Generalno, vidio sam gubitke između 20 i 33 posto kod mojih uređaja – na primjer , 6Ah (120Wh) DCB206 mi je omogućio samo 80Wh vrijedan vijek trajanja baterije Steam Deck-a.

Možete čak i super sporo puniti svoje DeWalt baterije sa 5V USB-A adapterom u malom. Bilo je potrebno 28,5 sati da se napuni ova DeWalt baterija od 6 Ah.
Fotografija Sean Hollister/The Verge

Ali ta baterija od 6Ah je također cigla od 2,5 funte kada dodate DeWalt adapter — dvostruko teža od mog HyperJuicea, čak i ako pretpostavimo da ne moram kupiti DeWalt bateriju jer je već imam za svoje alate. DeWaltova baterija od 5Ah je samo malo lakša, ali onda bih možda tražio samo 66Wh snage za svoje gadžete i tako dalje.

Kada uzmete u obzir činjenicu da su DeWaltove baterije prilično skupe i teške za kapacitet koji obično nude, ne mogu zaista preporučiti nekome da kupi DeWalt ekosistem samo za ovu funkciju, osim ako vam zaista treba hrapav baterije koje mogu puniti vaše uređaje i električni alati u pokretu.

Ali ako ti već imate garažu punu velikih DeWalt baterija koje se ne koriste mnogo? Apsolutno sam mogao da vidim sebe kako trošim 100 dolara da već nisam imao sposoban power bank ili dva. Između brzine punjenja od 5A i izlazne snage od 100W za gadgete, ima puno toga za dopasti.

A port radi 5 volti na 2,4 ampera, C port radi 5 do 15 volti na 3A ili 20V na 5A.

Uvećajte za specifikacije punjenja.

Sada, međutim, ono što zaista želim je da DeWalt i kompanija preduzmu očigledan sljedeći korak: zalijepe USB-C port na samu bateriju, tako da se uopće ne moramo petljati s adapterima. U januaru, menadžer proizvoda DeWalta Sean Fitzgibbons rekao mi je da bi DCB094 mogao biti pomalo test balon: „Ako dobijemo interesovanje koje očekujem da ćemo dobiti, mislim da bi to otvorilo vrata za potencijalno dodavanje to direktno na baterije niz cestu.”

Mislim da bi DeWalt to trebao učiniti. Mnogi ljudi bi kupili USB-C izvornu bateriju za električni alat koji nikada ne bi razmišljali o adapteru od 100 dolara koji morate svaki put uključiti i isključiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *