Vijesti

Def Con haker pokazuje da John Deere traktori mogu pokretati Doom

Internet nam je to pokazao Doom može raditi na svemu, od kartonske kutije do Roombe, pa čak i na jednoj tipki na tastaturi, ali sada možemo dodati John Deere traktor na tu listu. Sick Codes istraživača sigurnosti radio sa Doom modder Skelegant kako bi pokrenuo igru ​​na ekranu traktora John Deere i pokazao malo igranja na Def Con hakerskoj konferenciji u Las Vegasu.

U video je objavio Sick Codes, možete vidjeti kako igra igra kao neka vrsta transparentnog preklapanja na vrhu korisničkog interfejsa John Deere (UI). Sick Codes kaže da je cijeli proces trajao mjesecima i uključivao je jailbreaking Linux sistema koji koristi John Deere 4240 traktor. Ova verzija Doom je, naravno, modificiran da se odvija u polju kukuruza, gdje igrač kosi neprijatelje na traktoru.

Ali Sick Codes nisu samo traktori za bekstvo iz zatvora da bi ih pokrenuli Doom. Prema izvještaju iz Žičani, također je osmislio i predstavio novi jailbreak koji mu je omogućio root pristup sistemu traktora. Ovaj eksploat bi potencijalno mogao pomoći poljoprivrednicima da zaobiđu softverske blokove koji ih sprečavaju da sami poprave traktor, zbog čega je John Deere u prošlosti bio na udaru kritika.

Kako je primetio Žičani, Sick Codes je uspio nabaviti “logove u vrijednosti od 1,5 GB” koje su dileri mogli koristiti za identifikaciju i dijagnosticiranje problema. Ali je takođe pronašao način da dobije root pristup lemljenjem kontrolera direktno na ploču traktora. Nažalost, dobijanje root pristupa nije tako jednostavno bez prave opreme, ali Sick Codes je rekao Žičani “Bilo bi moguće razviti alat zasnovan na ranjivosti za lakše izvršavanje jailbreaka.”

John Deere-ovo tehnološko prianjanje na traktorima prevazilazi samo popravke. Ranije ove godine, John Deere je daljinski zaključao svoju opremu nakon što su je Rusi ukrali sa farme u Ukrajini, a isto je učinio i na gradilištima u Kini kako bi se uskladio sa politikom finansiranja zemlje. Kao odgovor na sve veći pritisak političara, John Deere je u martu najavio inicijativu da svoj softver učini dostupnim nezavisnim servisima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *