Vijesti

Da li kripto braća zaista prodaju svoje Lamborghinije?

Trgovci kriptovalutama vole Lamborghinije. Družite se na parkingu bilo koje Bitcoin konferencije ili vrebajte okolo na Instagramu i vidjet ćete mnogo dokaza o tome. Dakle, s obzirom da cijene kriptovaluta naglo padaju i razmjene visokog profila poput FTX-a propadaju, logično je da bi partije polovnih automobila bile prepune talijanskih superautomobila sa šest cifara, zar ne?

To je dobra teorija, i iako postoje neki dokazi da tržište egzotičnih automobila bilježi blagi porast u procjenama i rabljenim modelima za prodaju, možda je prerano da se to konačno poveže s kolapsom kriptovaluta.

Da ja znam. Buzzkill. No, s tim u vezi, sigurno postoje neki zanimljivi podaci, pa hajde da zaronimo u njih.

Posegnuo sam do tri izvora da dobijem njihovo mišljenje o ovome, i svi su mi u suštini rekli da je previše faktora u igri da bi se konačno moglo reći da se kriptovalute masovno rješavaju svojih skupih automobilskih sredstava.

Autotraderov tim za podatke izvršio je duboku analizu polovnih vozila koja prodaju preko 100.000 dolara i otkrio blagi porast tržišnog udjela ove godine u odnosu na prethodne tri godine. Evo šta su pronašli.

Tržišni udio vozila od preko 100.000 dolara ove godine je veći u odnosu na prethodne tri godine.
Slika: Autotrader

“Tim za podatke je zaista iskopao u ovo”, rekla je Brenna Buehler, viši menadžer za odnose s javnošću u Autotraderu, u e-poruci. “Iako u ovome ima istine, postoji toliko mnogo varijabli i timu za podatke je teško povezati povećanje s bilo kojom stvari, posebno kada je u pitanju kripto.”

Dodala je: “Trend se kreće naviše, ali to bi moglo biti iz mnogo razloga.”

Firma Edmunds za prodaju automobila mi je u osnovi rekla isto. Shvativši da bi bilo prerano otkriti bilo kakvo kretanje u prodaji i zalihama polovnih automobila, izvukli su neke podatke iz Edmundsovog alata za procjenu, koji ljudi koriste za utvrđivanje cijene svog trenutnog automobila s namjerom da ga prodaju. Sastavili su listu od skoro 70 brendova, uključujući Aston Martin, Lamborghini, Rolls Royce, Bentley i Ferrari.

Rezultati su bili iznenađujući. Prema Edmundsu, procjene su malo porasle nekoliko sedmica prije velikih najava problema na kripto tržištu. Iako je nemoguće izvući previše zaključaka, to je navelo stručnjake firme da se češu o tome koji bi drugi mogući razlozi mogli biti za povećanje ocjena.

“Trend je prilično zanimljiv.”

“Trend je prilično zanimljiv jer su naše procjene porasle nekoliko sedmica prije velikih najava problema na tržištu kriptovaluta,” rekao je Ivan Drury, direktor odjela za uvide Edmundsa u e-mailu. “Ne bih volio da donosim previše zaključaka (ili postuliram o mogućim teorijama zavjere koje su ‘insajderi’ znali i željeli da istovare imovinu prije objavljivanja) o tome zašto, ali mislim da vas podaci tjeraju da se zapitate.”

Edmunds grafikon

Procjene na tržištu egzotičnih automobila rastu.
Slika: Edmunds

“Nismo 100 posto uvjereni da ovo ukazuje na ono što čujete,” dodao je Drury, “i bilo bi najbolje da se na kraju ova vozila pojavljuju na rabljenom tržištu prije nego što prebrzo donosimo zaključke, ali to je izazvalo neke obrve .”

Druryjeve nisu jedine obrve koje se podižu. Da zaokružim stvari, obratio sam se pseudonimom @CarDealershipGuy, ili CDG, koji vodi veliku grupu nezavisnih dilera i teži da bude pouzdan izvor za kupce automobila na mreži.

“Egzotično tržište se uvelike popravlja.”

Kaže da je primijetio “značajno” povećanje nivoa egzotičnih zaliha, posebno Lamborghinija Urusa i Mercedesa G-klase. Konkretno, G-vagoni koji su se prije nekoliko mjeseci prodavali za blizu 300.000 dolara sada se kreću oko 200.000-220.000 dolara na veleprodajnim tržištima.

“Egzotično tržište se uvelike ispravlja”, rekao je CDG u e-poruci, “i prodavači prihvataju ponude koje su bile nezamislive prije nekoliko mjeseci.”

S obzirom na status Twitter-a kao mašine za frustracije u realnom vremenu, može biti teško procijeniti da li je užitak najvećim hvalisavcima kriptovaluta koji su primorani da prodaju svoje željene luksuzne artikle stvarno ili samo odlivanje želja. Ali činilo bi se, nakon što smo provjerili sa stručnjacima za podatke, da postoji nešto istine u ovom fenomenu, ali da je još potrebno više analiza.

Ranije ovog ljeta, Bloomberg izvijestili su da je kolaps kriptovaluta preplavio rabljena tržišta drugom luksuznom robom, uključujući Patek Philippe i Rolex satove. No, publikacija je također nedavno provjerila tržište egzotičnih automobila i zaključila da “Lamborghiniji, međutim, rade sasvim dobro”.

Možda je vrijeme da ponovo provjerite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.