Vijesti

Čovjek je zaradio milione otključavajući T-Mobile telefone ukradenim lozinkama

Porota je proglasila Argištija Khudaverdijana, bivšeg vlasnika T-Mobile prodavnice, krivim da je koristio ukradene akreditive za otključavanje „stotina hiljada mobilnih telefona“ od avgusta 2014. do juna 2019. (preko PCMag). Prema saopštenju za štampu Ministarstva pravde i optužnici podignutoj ranije ove godine, Khudaverdyan je zaradio oko 25 miliona dolara od šeme, koja je takođe uključivala zaobilaženje blokova operatera na izgubljenim ili ukradenim mobilnim telefonima.

Godinama je navodno koristio nekoliko taktika da bi stekao akreditive zaposlenika T-Mobilea potrebne za otključavanje telefona, uključujući phishing, društveni inženjering, pa čak i natjerao IT odjel operatera da resetuje lozinke viših službenika, dajući mu pristup. DOJ kaže da je pristupio akreditivima preko 50 zaposlenih i koristio ih za otključavanje telefona “Sprint, AT&T i drugih operatera”.

Prema optužnici, Khudaverdyan je mogao pristupiti T-Mobileovim alatima za otključavanje putem otvorenog interneta do 2017. Nakon što ih je operater prebacio na svoju internu mrežu, Khudaverdyan bi navodno koristio ukradene vjerodajnice za pristup toj mreži putem Wi-Fi-a na T-Mobileu trgovine.

DOJ kaže da je Khudaverdyan bio suvlasnik T-Mobile trgovine pod nazivom Top Tier Solutions Inc nekoliko mjeseci 2017. godine, iako je operater na kraju raskinuo ugovor s prodavnicom zbog sumnjivog ponašanja. (Drugi suvlasnik, Alen Gharehbagloo, također je optužen za prevaru i ilegalni pristup kompjuterskim sistemima i priznao je krivicu.) Tokom godina, DOJ kaže da je Khudaverdyan svoje usluge otključavanja plasirao putem e-pošte, brokera i raznih web stranica, govoreći klijentima da su to službena T-Mobile otključavanja.

Khudaverdyanova optužnica opisuje nekoliko kupovina koje su on i Gharehbagloo obavili novcem koji su dobili otključavanjem telefona; nekretnine u Kaliforniji, sat Audemars Piguet Royal Oak vrijedan 32.000 dolara i Land Rover. Gharehbagloo i Khudaverdyan optuženi su da su iznajmili Mercedes-Benz S 63 AMG i aFerrari 458, respektivno. Rolex Sky-Dweller je takođe zaplenjen sa jedne od nekretnina.

Khudaverdyan nije jedina osoba koja je upala u probleme sa zakonom zbog otključavanja uređaja ili na drugi način zaobilazila ograničenja koja su nametnuli proizvođači. Prošle godine, čovjek po imenu Muhammad Fahd osuđen je na 12 godina zatvora zbog otključavanja oko 2 miliona AT&T telefona, a čovjek po imenu Gary Bowser je nedavno poslan u zatvor (i naplaćen mu je novčana kazna od 10 miliona dolara) zbog svoje uloge u kompaniji koja je prodavala modifikacije za Nintendo Switch.

Na neki način, ove vrste zločina su simpatične – teško je osjećati se loše za kompanije koje gube prihode koje bi zaradile ograničavanjem onoga što korisnici mogu učiniti sa svojim uređajima. Neću roniti suze jer DOJ kaže da su Khudaverdyanova otključavanja „omogućila T-Mobile klijentima da prestanu koristiti usluge T-Mobilea i na taj način lišiti T-Mobile prihoda ostvarenog od ugovora o uslugama korisnika i planova plaćanja opreme.”

Naravno, činjenica da su takva otključavanja nezakonita znači da je teško pokrenuti šemu otključavanja a da ne zaprljate ruke. Prevara zaposlenika T-Mobilea zbog njihovih akreditiva nije sjajna, niti je potencijalno otključavanje telefona telefona za lopove koji žele da ih prodaju na crnom tržištu. Ali ljudima kao što su Khudaverdyan ili Fahd bilo bi teško da izgrade unosne i sumnjive poslove radeći ovakve stvari ako bi operateri znatno olakšali kupcima da to sami urade.

Khudaverdyan se suočava sa najmanje dvije godine zatvora zbog teške krađe identiteta i do 165 godina za optužbe vezane za žičanu prevaru, pranje novca i neovlašteni pristup računaru. Ročište za izricanje presude zakazano je za 17. oktobar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *