Vijesti

CNET je pronašao greške u više od polovine svojih priča napisanih umjetnom inteligencijom

CNET izdao ispravke na 41 od 77 priča koje je izdanje objavio, a koje su napisane pomoću AI alata. U danas objavljenoj napomeni, CNET Glavna urednica Connie Guglielmo branila je upotrebu alata za pisanje AI, ali je rekla da je interni pregled priča otkrio brojne greške u člancima koji su bili u središtu kontroverze.

Ranije ovog mjeseca, Futurizam objavila vijest da CNET mjesecima tiho objavljivao članke koje je napisala umjetna inteligencija, a da nije privukao veliku pažnju javnosti ili dao zvaničnu najavu. U nastavku priče, izdanje je zabilježilo brojne greške u a CNET članak o složenoj kamati, što je na kraju rezultiralo dugotrajnom korekcijom. Nakon grešaka, na vrhu svih priča napisanih AI-om pojavilo se odricanje od odgovornosti: „Trenutno pregledavamo ovu priču radi tačnosti. Ako pronađemo greške, ažurirat ćemo i izdati ispravke.”

Prošle sedmice, The Verge izvijestili su da se automatizirani alati koriste u CNET-u mnogo duže od robota za pisanje članaka i da osoblje ponekad nije znalo da li je sadržaj napisao mašina ili ljudski kolega. Članci pisani od umjetne inteligencije dizajnirani su za igru ​​Google pretraživanja sa SEO-prilagođenim ključnim riječima, tako da se unosni pridruženi oglasi mogu postaviti na stranice. CNETmatična kompanija, Red Ventures, koja također posjeduje publikacije poput Bankrate, The Points Guyi CreditCards.com, ima koristi svaki put kada se čitalac prijavi za kreditnu karticu iz nekog od članaka sa velikom prometom.

Nakon sedmica debate o CNET-ovoj politici otkrivanja podataka u vezi sa AI alatima, Red Ventures i CNET Rukovodstvo je osoblju na sastanku u petak reklo da kompanija privremeno pauzira sadržaj generiran umjetnom inteligencijom na svim web stranicama. Čini se da se greške ipak ne zaustavljaju CNETkorištenje AI alata.

„Očekujte da će CNET nastaviti da istražuje i testira kako se veštačka inteligencija može koristiti da pomogne našim timovima dok rade na testiranju, istražujući i kreirajući nepristrasne savete i izveštavanje zasnovano na činjenicama po kojima smo poznati“, napisala je Guglielmo u svom današnjem dopisu. “Proces možda nije uvijek lak ili lijep, ali nastavit ćemo ga prihvaćati – i svaku novu tehnologiju za koju vjerujemo da čini život boljim.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *