Vijesti

Chrome “@” prečica za pretraživanje kartica, oznaka i historije direktno iz adresne trake

Radujte se, džokeji na Chrome karticama i kladioničarima: sada možete brzo proći kroz cijeli nered u pretraživaču pomoću nove jednostavne prečice „@“ u adresnoj traci. Dostupna na najnovijoj verziji Chromea 108 za desktop računare, ova funkcija će vam pomoći da pojednostavite zadatke kao što je odlazak na karticu sa člankom za koju znate da ste negdje ostavili otvorenu bez potrebe za još jednom pretraživanjem weba.

Ako ste poput mene, možda ćete imati puno članaka za rješavanje problema sačuvanih kao oznake, ali kada nekome treba pomoć oko nekog konkretnog problema, jednostavno ga ponovo proguglate umjesto da tražite ono što ste sačuvali. Sada možete upisati “@bookmarks” ili samo “@”, zatim pritisnuti razmaknicu i kliknuti na “Search Bookmarks” i početi kucati neke ključne pojmove.

Upisivanjem “@” u adresnu traku od vas će se tražiti da odaberete Oznake, Istoriju ili Kartice za pretraživanje.
Snimak ekrana: The Verge

Isto se može učiniti za kartice i historiju. Znate da jedan od 78 kartica otvorenih u 12 Chrome prozora ima onu besplatnu priču o receptu koju ste držali otvorenom za zabavu na dan igre. Da biste ga ponovo pronašli, samo upišite “@” i pritisnite razmaknicu, zatim kliknite na “Search Tabs” ili “Search History”, počnite kucati “buffalo wings” i trebali biste ga pronaći u trenu.

Nova funkcija je započela svoj javni život u septembru na beta verziji ChromeOS-a 106 prije nego što je postala potpuno uključena funkcija omogućena za sve. Googleov blog post također ističe postojeću Chrome funkciju koju možete koristiti i koja vam omogućava da napravite vlastite prilagođene prečice za pretraživanje web stranice:

Imate li omiljene web lokacije koje često pretražujete, kao što su YouTube ili Google Drive? Također možete aktivirati vlastite prilagođene prečice za pretraživanje web stranice da ih pretražujete direktno iz Chrome adresne trake na radnoj površini. Idite na “Upravljanje tražilicama i pretraživanjem web stranica” (chrome://settings/searchEngines) u postavkama Chromea na radnoj površini i aktivirajte ih. Tamo možete brzo doći koristeći Chrome Actions, tako što ćete upisati “prilagodi pretraživanje web lokacije”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *