Vijesti

Brze popravke: kako prenijeti iPhone video zapise na Windows PC kada se stalno prekida

Vaš iPhone se stalno prekida sa Windows PC ili Mac računarom kada pokušavate da uvezete fotografije ili video zapise. Možda ćete vidjeti grešku “Uređaj spojen na sistem ne funkcionira.”

Zaustavite vaš iPhone da automatski konvertuje video u stari format H.264 tako što ćete otići na Postavke > Fotografije > Prenesite na Mac ili PC i tapkanje Zadrži originale.

Više puta sam dobijao ovu grešku „Uređaj povezan sa sistemom ne funkcioniše“ na mom Windows računaru. iPhone ništa nije rekao.
Snimak ekrana Sean Hollister / The Verge

Na mom iPhone 13 mini ponestajalo je prostora, ali nisam mogao samo da ga obrišem; Imao sam važne video zapise koje sam trebao sačuvati. Ali svaki put kada bih priključio svoj iPhone na svoj Windows PC, on bi se prekinuo usred prijenosa datoteka.

Još jednom sam provjerio da sam ispravno instalirao Apple USB drajvere. Moj Windows PC je imao dosta prostora. Čak sam nasumično pokušao izbrisati neke telefonske aplikacije, pitajući se da li se možda iPhone kvario zbog male memorije. Činilo se da je to nekima pomoglo – ali se stalno gušio u mnogim video zapisima, uključujući klip od 6,9 GB koji mi je bio potreban za predstojeći radni projekat.

Ono što me je zaista razljutilo: kada sam provjerio besplatnu memoriju svog iPhone-a na samom iPhone-u, činilo se da se smanjuje kada sam pokušao prenijeti taj video!

Zašto nisam mogao izdvojiti ove videozapise da oslobodim prostor na svom telefonu? Nevjerovatno je jer moj telefon već nije imao dovoljno slobodnog prostora.

Možda biste željeli provjeriti postavku

Možda biste željeli provjeriti postavku “Zadrži originale” ako imate problema sa skoro punim iPhone-om.
Snimak ekrana Sean Hollister / The Verge

Vidite, ispostavilo se da iPhone ima skrivenu postavku koja po defaultu, konvertuje svaki video koji prenesete na računar u format H.264 koji se lakše reprodukuje — ali paradoksalno, ta konverzija zahteva više slobodnog prostora na vašem telefonu. Zapravo, duplo više prostora: taj klip od 6,9 GB na mom iPhone-u je isječak od 15,2 GB na mom Windows računaru.

Srećom, svom iPhone-u možete reći da prestane pretvarati video zapise prilično lako. Samo je zakopan u sistemskom meniju ispod Postavke > Fotografije > Prenesite na Mac ili PC.

Kada imate dovoljno slobodnog prostora na svom telefonu, Appleov izbor za konverziju ima nekog smisla. Windows se izvorno nije isporučio sa podrškom za HEVC / H.265, efikasniji video format koji Apple koristi za izvođenje cool trikova kao što su HDR u realnom vremenu, Cinematic Mode i još mnogo toga, dok H.264 radi skoro svuda. Možete čak reći svom iPhone-u da snima u H.264 za početak Postavke > Kamera > Formatiali tada ćete izgubiti te sjajne sposobnosti.

I vjerovatno ne biste trebali jer nije tako teško reproducirati H.265 sadržaj na Windows računaru. Mogu odlično da reprodukujem originalni video u svojoj besplatnoj kopiji VLC Media Player-a, a moja Microsoft Movies & TV aplikacija čak izgleda da ga reprodukuje, iako nisam instalirao Microsoftove HEVC video ekstenzije od 99 centi od poslednjeg reformatiranja računara.

Visoka efikasnost i najkompatibilniji su postavke koje možete birati.

Drugi način da dobijete H.264: snimite ga na taj način za početak.
Snimak ekrana Sean Hollister / The Verge

U svakom slučaju, nadam se da će vam ovo pomoći sa vašim iPhone-om koji je ostao bez skladišta. Lično, nikada neću platiti Apple-ovu novčanicu za otkup, bez obzira koliko me kompanija prigovara da iskašljam neku dodatnu promjenu za iCloud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *