Vijesti

Blake Masters pobjeđuje na predizborima republikanskog Senata u Arizoni

Blake Masters, štićenik milijardera tehnološkog investitora Petera Thiela, osvojio je republikansku nominaciju Arizone za američki Senat u utorak kasno navečer, Associated Press i New York Times izvještavaju.

Mastersov trijumf nad izvršnim direktorom solarne energije Jimom Lamonom postavlja kandidata kojeg podržava Trump kao izbor GOP-a da se ove jeseni bori protiv bivšeg NASA-inog astronauta senatora Marka Kellyja (D). Arizona je jedna od nekoliko trka koje bi mogle odlučiti koja stranka kontroliše Senat u novembru.

Prije najave Masters kampanje prošlog ljeta, Politico izvijestio je da je kontroverzni tehnološki investitor Thiel uložio milione u novi Saving Arizona PAC u iščekivanju trke za Senat svog učenika. Thiel je donirao najmanje 15 miliona dolara PAC-u na dan izbora, prema podacima o finansiranju kampanje.

Veći dio sredstava PAC-a otišao je na val negativnih reklama koje su napadale Lamona i protivkandidata glavnog državnog tužioca Marka Brnovicha, koji je navukao kritike od Trumpa jer nije učinio dovoljno da istraži lažne optužbe o prevari birača u Arizoni. Brnovich je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem se navodi da njegova kancelarija nije pronašla dokaze o široko rasprostranjenoj prevari birača 2020. godine.

Sa pobjedom na Mastersu u utorak, oba Thielova favorizirana kandidata republikanskog Senata uspješno su pobijedila svoje primarne konkurente u ovom ciklusu. JD Vance, dugogodišnji prijatelj Thiela i Hillbilly Elegy autor, pobijedio je na predizborima republikanskog Senata u Ohaju prošlog maja. Thiel je uložio 15 miliona dolara u pro-Vance super PAC tokom prošle godine. Ako Masters i Vance pobijede na općim izborima u novembru, u Senat bi donijeli nove ideologije inspirirane tehnologijom, obje snažno inspirirane Thielom i podržane od strane Trumpa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *