Vijesti

Bivši zaposlenik Twittera osuđen za špijuniranje za Saudijsku Arabiju

Bivši zaposlenik Twittera Ahmad Abouammo proglašen je krivim za špijuniranje u korist vlade Saudijske Arabije, navodi se u izvještaju Bloomberg. Porota je u utorak izrekla svoju presudu na saveznom sudu u San Francisku, gdje je Abouammo također osuđen za zavjeru s ciljem vršenja žičane prevare, pranja novca i falsifikovanja evidencije.

Abouammo je ranije radio na Twitteru kao menadžer za medijska partnerstva i pomagao istaknutim ličnostima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi da promovišu svoje naloge. Međutim, iskoristio je svoju poziciju da pristupi adresama e-pošte, telefonskim brojevima i datumima rođenja korisnika koji su bili kritični prema saudijskoj vladi. Abouammo je potom te informacije prenio saudijskim zvaničnicima između novembra 2014. i maja 2015. i zauzvrat dobio poklone.

Ministarstvo pravde je 2019. godine optužilo Abuamma i još jednog bivšeg radnika Twittera, Alija Alzabaraha, za špijunažu. Agencija je kasnije proširila te optužbe 2020. godine na treću osobu, Ahmeda Almutairija, koji je navodno koordinirao šemu. I Almutairija i Alzabaraha i dalje traži američka vlada. Prošle godine, aktivista za ljudska prava Ali Al-Ahmed tužio je Twitter, tvrdeći da je platforma mogla učiniti više da zaštiti njegove informacije.

Prema Bloomberg, tužioci su optužili Abouammoa da je radio sa pomoćnikom Mohammeda bin Salmana, koji sada služi kao prestolonasljednik Saudijske Arabije, na suzbijanju disidenata. Abouammo je navodno tvrdio da je samo radio svoj posao i krivi Twitter što nije osigurao podatke korisnika.

Abuammu se prijeti kazna od 10 do 20 godina zatvora. Twitter je odbio da komentariše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *