Vijesti

Audijev prilagođeni električni S1 “Hoonitron” će posjetiti države za Monterey Car Week

Audi je napravio poseban S1 E-Tron Quattro, nazvan “Hoonitron”, u decembru za američkog preciznog vozača Kena Blocka. A sada, proizvođač automobila treba da donese EV na američko tlo ovog mjeseca tokom Monterey Car Week. Biće u suprotnosti sa svojom dizajnerskom inspiracijom: Audi Sport Quattro S1 iz 1985. sa kojim je reli vozač Walter Röhrl postavio međunarodni rekord u usponu na Pikes Peak 1987. godine.

Audijeva nova izvedba E-Tron će se pojaviti u glavnoj ulozi u Blockovoj posljednjoj sinkroniziranoj produkciji Elektrikhana, igra riječi između električne i gymkhane, driftajućeg motosporta sa preprekama. Block i njegova ekipa proizveli su seriju Gymkhana filmovi u kojima profesionalni kaskaderski vozač manevrira kroz staze koje izgledaju nemoguće, poput ulica LA-a. Prije toga, Block je izgradio odnos s Ford Performanceom i često bi testirao prilagođena Fordova vozila poput Focusa RS sa drift štapom i Fiestom od 650 konjskih snaga koju je zaronio kroz pijesak u Dubaiju za Gymkhana serije.

Ken Block je doživio svoje prvo iskustvo u vožnji električnim automobilom kada mu je Ford dozvolio da testira pretprodukcijski Mustang Mach-E, ali mu predstavnici u vožnji nisu dozvolili da testira granice automobila. Da bi to nadoknadio, Ford Performance je napravio Mustang Mach-E velike snage od 1.400 konjskih snaga, a Block je konačno osjetio trenutni obrtni moment EV. Ali pošto je veza sa Fordom sada završena, Block odlazi u Audi i predao je svoj čuveni Ford Mustang “Hoonicorn” svojoj kćerki tinejdžerki Liji u decembru.

Audi Sport Quattro S1 pozadi bio je inspiracija za novi električni Hoonitron.
Slika: Audi

Kada je Block morao da testira S1 Hoonitron, još se navikao na električna vozila. „Upoznat sam sa širokim spektrom automobila koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem i menjače, ali ovde je trebalo da naučim mnogo novih stvari. Vrtiti se u krofnu pri 150 km/h direktno iz mirovanja – samo koristeći desnu nogu – za mene je potpuno novo iskustvo”, rekao je Block u decembru kada je Audi otkrio automobil.

Audi S1 ​​E-Tron Quattro Hoonitron može se vidjeti na Rolex Monterey Motorsports Reunion-u u Laguna Seca u Montereyu, Kalifornija, od 17. do 21. avgusta. Ken Block’s Elektrikhana film je trenutno u produkciji i izlazi u narednih nekoliko mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *