Vijesti

Aqara’s Matter tranzicija počinje u decembru besplatnim ažuriranjem hub-a

Aqara je upravo podigla veo sa svoje mape puta pametnog doma na predstavljanju Matter u Amsterdamu. Počinje sa besplatnim ažuriranjem softvera u decembru za Hub M2 kako bi mnogi od Aqarinih postojećih Zigbee uređaja bili kompatibilni. Nakon toga će uslijediti puštanje Aqarinih prva dva uređaja Matter-over-Thread početkom 2023. godine i novog multi-protokolnog čvorišta koji dolazi negdje u budućnosti.

Počevši od decembra, proizvođač jeftinih pametnih kućnih uređaja izdaće bežično ažuriranje za Aqara Hub M2 kako bi više od 40 Aqarinih postojećih Zigbee uređaja Matter učinili kompatibilnim kada su priključeni na čvorište. Ta lista će se na kraju proširiti na podršku za više od 160 Zigbee uređaja kompanije. Aqarina druga čvorišta, uključujući Hub M1S/M1S Gen 2, Hub E1, Camera Hub G3 i Camera Hub G2H Pro, bit će napravljena Matter kompatibilnim u “narednim mjesecima”, prema Aqari.

Kada se čvorište ažurira, bilo koji Aqara Zigbee uređaj priključen na M2 može se koristiti u bilo kojem Matter ekosistemu. To je isti pristup koji Ikea koristi da svoje postojeće pametne kućne uređaje učini kompatibilnim s ažuriranjem novog čvorišta Dirigera koje dolazi početkom sljedeće godine. Iskreno, to je najbrži put do kompatibilnosti sa Matterom za većinu kompanija i znači da će čvorišta i dalje biti potrebna na Matter mrežama za svakoga ko je već investirao u mnogo Zigbee uređaja.

Osim što će stare uređaje učiniti kompatibilnim sa Matterom, Aqara također najavljuje više detalja o svojim prvim Matter-over-Thread uređajima koji su predstavljeni na CES-u još u januaru. Senzor za vrata i prozor P2 i senzor pokreta i svjetla P2 trebali bi biti pušteni u prodaju početkom 2023. godine. Aqara kaže da će na kraju izdati niz novih uređaja baziranih na Thread, uključujući „razne pametne senzore, prekidače za zatamnjivanje, pametne utikači i svjetla.”

Jedan budući uređaj je Hub M3, “sljedeće generacije pametnih kućnih čvorišta s podrškom za više protokola”, prema Aqari. M3 je dizajniran da premosti postojeće Aqara Zigbee uređaje sa Matterom dok služi kao Thread granični ruter i Matter kontroler za povezivanje i upravljanje Thread and Matter kompatibilnim uređajima. Podrška za Matter uređaje trećih strana također dolazi u aplikaciju Aqara Home.

Evo liste Aqarinih postojećih Zigbee uređaja koji će biti Matter kompatibilni nakon ažuriranja M2 Hub-a u decembru:

To je puno uređaja kompatibilnih sa Matterom u decembru.
Slika: Aqara

Leave a Reply

Your email address will not be published.