Vijesti

Apple uključuje tajni senzor temperature i vlažnosti HomePod Mini

Apple je danas predstavio ažurirani HomePod zvučnik, a jedna od novih karakteristika je njegova mogućnost praćenja temperature i vlažnosti pomoću ugrađenog senzora. Kako se ispostavilo, to su stvari koje i manji, jeftiniji HomePod Mini mogu učiniti — čak i one koje se možda već nalaze u vašem domu.

Kompanija je tiho dodala pregled funkcija na svoju web stranicu, ukazujući da Apple planira uključiti latentni senzor temperature i vlažnosti koji je bio u uređajima od lansiranja, ali se ranije nije mogao koristiti. Posjedovanje ovog senzora znači da nećete morati da kupujete poseban uređaj za mjerenje temperature ili vlažnosti i pokretanje Apple Home automatizacije da biste, recimo, uključili ventilator kada temperatura pređe 70 stepeni Farenhajta ili podesili kompatibilni pametni termostat.

Čini se da funkcije senzora temperature i vlažnosti još nisu aktivne u iOS-u 16.2; nekoliko Verge osoblje nije moglo natjerati svoje da rade, čak ni na iOS 16.3 beta. Ali barem jedna osoba izgleda da ima rani pristup. Apple-ov glasnogovornik Lance Lin potvrdio je da će ova funkcija stići u nadolazećem ažuriranju softvera.

Senzor temperature i vlažnosti HomePod Mini (lijevo) odgovara onome što dolazi s novim HomePodom.

Kada počnete da koristite funkciju senzora temperature i vlažnosti, treba imati na umu nekoliko upozorenja. U fusnotama na Apple-ovoj stranici HomePod Mini navodi se da je zvučniku potrebno “neko vrijeme za kalibraciju senzora odmah nakon pokretanja”. Ono što je još vrijednije pažnje je da Apple kaže da se „preciznost može smanjiti u nekim situacijama u kojima se zvuk reproducira duži vremenski period pri visokim razinama glasnoće“. Dakle, ako dobijete ono što mislite da su netačni rezultati, možda umanjite zastoje i provjerite ponovo nakon što prođe malo vremena.

Sjajno je što je Apple retroaktivno dodao korisnu novu funkciju za uređaj koji već živi u domovima mnogih ljudi. Bloomberg‘s Mark Gurman je u martu 2021. izvijestio da HomePod Mini ima tu mogućnost i da je trebalo skoro dvije godine da se pojavi. Dakle, čak i ako ne planirate da nadogradite na veći, mnogo skuplji HomePod sada kada je on ponovo dostupan, nećete biti izostavljeni da dobijete neke cool funkcije pametnog doma. I lično, jednostavno volim ideju o tajnim senzorima koji žive u uređajima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *