Vijesti

Apple-ovi vlastiti 5G modemi mogli bi doći na iPhone kasnije nego što se očekivalo

Apple će se ponovo osloniti na Qualcommove modeme za svoje iPhone 2023. godine, rekao je Qualcomm na svom pozivu o zaradi u četvrtom kvartalu 2022., što znači da ćemo još malo čekati da Apple predstavi svoj prilagođeni 5G modem o kojem se dugo pričalo.

Nikkei izvijestio je 2021. da Apple želi predstaviti vlastiti 5G modem u partnerstvu s Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) 2023., a Qualcomm je ranije pretpostavio da će on činiti 20 posto narudžbi modema za iPhone 2023. godine. Međutim, u pozivu u srijedu, finansijski direktor Qualcomma Akash Palkhiwala rekao je da kompanija sada očekuje da će “imati veliku većinu udjela u 5G modemama za lansiranje iPhonea 2023. godine”.

Apple je kupio “većinu” Intelovog poslovanja s modemima za pametne telefone tri mjeseca nakon iznenađujuće nagodbe sa Qualcomm-om iz 2019. godine, tako da nije baš tajna da kompanija radi na vlastitim modemima. Nakon uspjeha mnogih prilagođenih čipova za stvari kao što su iPhone, Macovi i Apple satovi, nije iznenađujuće što je Apple želio napraviti vlastitu verziju jednog od najvažnijih dijelova pametnog telefona.

Ali Appleovi napori su navodno naišli na neke prepreke. Appleov analitičar Ming-Chi Kuo je izvijestio u junu da će Qualcomm biti ekskluzivni dobavljač 5G čipova za iPhone 2023. nakon što je razvoj modernog čipa “možda propao”, i Bloomberg’s Mark Gurman je u julu rekao da su se Apple-ovi prototipovi modema pregrijavali “tokom prošle godine”. Šta god da se dešava iza kulisa, sve to znači da će Qualcomm postati veliki dobavljač za još jedan set iPhonea, što bi moglo biti blagodat nakon što bi ove godine mogla biti teška praznična sezona.

Qualcomm pretpostavlja “minimalni doprinos prihoda od Apple proizvoda u fiskalnom 25”, rekao je Palkhiwala u pozivu u srijedu, što bi moglo ukazivati ​​na to da će se Apple-ovi modemi pojaviti tek kod iPhonea iz 2025. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.