Vijesti

Apple-ove tvrdnje o autorskim pravima uništile su arhivski WWDC YouTube kanal obožavatelja

Nakon što je Apple izdao nekoliko tužbi za autorska prava, YouTube je uklonio arhivski kanal koji sadrži stotine decenija starih video zapisa sa prethodnih Apple Worldwide Developer Conferences (WWDC). Brendan Shanksvlasnik Apple WWDC Videos kanala, kaže da je njegov nalog trajno onemogućen nakon što je primio više od tri opomene za autorska prava – što je maksimalan broj kršenja koji možete pretrpjeti prije nego što YouTube ukloni vaš račun.

Na snimcima ekrana e-pošte koje je podijelio Shanks, Apple je izdao brojne zahtjeve za uklanjanje njegovih videozapisa, od kojih neki datiraju iz ranih 2000-ih. Shanks kaže da još uvijek ima sve originalne video datoteke i opise, i trenutno pokušava da prenese sadržaj u Internet arhivu. Apple nije odmah odgovorio The Verge‘s zahtjev za komentar.

Sada nefunkcionalna web stranica sadržavala je ogromnu hrpu starih Apple oglasa, WWDC sesije, interne video zapise za obuku i još mnogo toga. Zlato je brzo preplavljeno DMCA obavještenjima nakon pokretanja stranice, što je rezultiralo uklanjanjem njenog sadržaja i videa postavljenih na Vimeo. (Još uvijek možete pogledati arhiviranu verziju web stranice ovdje.)

I da, iako je ovaj arhivirani sadržaj Appleovo intelektualno vlasništvo, kompanija baš i ne radi najbolje što svoju istoriju učini dostupnom fanovima. Čini se da je najbliža stvar koju ćemo dobiti zvaničnoj arhivi vezanoj za kompaniju mala, ali rastuća arhiva Stevea Jobsa, koja sadrži e-poštu, video zapise i glasovne isječke koji ističu isječke iz Jobsovog života. Sajt su pokrenuli u septembru Jobsovi prijatelji i porodica, a ne Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *