Vijesti

Apple navodno prijeti otpuštanjem jednog zaposlenika zbog viralnog TikTok videa

Apple navodno prijeti otpuštanjem zaposlenika koji je objavio TikTok video s osnovnim sigurnosnim savjetima za iPhone. Zaposlenica Paris Campbell kaže da joj je rečeno da je prekršila politiku kompanije tako što se predstavljala kao zaposlenica Applea i objavljivala o temama vezanim za Apple.

Politika kompanije na društvenim mrežama upozorava zaposlenike da ne objavljuju poruke o klijentima, kolegama ili povjerljivim informacijama – ali Apple ne zabranjuje zaposlenima da u potpunosti objavljuju objave o tehnologiji.

„Želimo da budete ono što jeste, ali takođe treba da budete s poštovanjem u objavama, tvitovima i drugim onlajn komunikacijama“, piše u internom dokumentu.

Campbell, samohrana majka koja živi u New Yorku, radila je u Appleu skoro šest godina, posljednji put kao tehničar za popravke u Apple maloprodaji. Prošle sedmice je odgovorila drugom korisniku TikTok-a koji je izgubio svoj iPhone na Coachelli, a zatim je primila prijeteće tekstualne poruke u kojima je pisalo da će se njeni lični podaci prodavati na crnom tržištu osim ako ne ukloni iPhone sa svog Apple ID-a.

“Ne mogu vam reći kako tačno znam ove informacije, ali mogu vam reći da sam posljednjih šest godina certificirani hardverski inženjer za određenu kompaniju koja voli pričati o voću”, rekla je Campbell u svom video odgovora, prije nego što upozori korisnika da ne sluša iznuđivače. “Vaš telefon im je zapravo beskoristan, a vi ste jedina osoba koja ih može spasiti, a ja predlažem da to ne učinite.”

Taj video je postao viralan, sakupivši 5 miliona pregleda za otprilike 24 sata. U petak je Campbell primila poziv od menadžera, rekavši joj da ukloni video ili će biti podvrgnuta disciplinskim mjerama “do i uključujući otkaz”. Kada je upitala šta bi se desilo ako ostavi video, rekla je da je menadžer vratio originalni komentar i rekao da će joj se javiti. Do sada nije.

Tokom vikenda, Campbell je objavila drugi video pod nazivom “draga Apple”, gdje je otkrila da je zaposlenica Applea i rekla da čeka da čuje hoće li biti otpuštena. “Nikada se zapravo nisam identifikovala kao Appleov zaposlenik do ovog videa,” rekla je. “Smiješna stvar je, međutim, nakon pregleda politike društvenih medija… nigdje ne piše da se ne mogu javno identifikovati kao Appleov zaposlenik, samo da to ne treba da radim na način da kompanija izgleda loše. ”

Campbell, koji je stand-up strip od 2011. godine, ima značajan broj pratilaca na društvenim mrežama, uključujući 439.000 pratilaca na TikToku.

Popularnost njenih objava možda neće biti dovoljna da je spreči da dobije otkaz. Apple je prošle godine otpustio dvojicu istaknutih aktivista zbog navodnog dijeljenja povjerljivih informacija. Ali Campbell kaže da njeni video snimci ne sadrže nikakve informacije koje već nisu javno dostupne.

„Smatram da je Appleov odgovor u direktnoj suprotnosti sa načinom na koji sebe predstavljamo kao kompaniju u smislu da govorimo ljudima da misle drugačije, inoviraju i iznađu kreativna rješenja“, kaže ona u intervjuu za The Verge. “Nemam svo ovo znanje o Appleu samo zato što radim za Apple. Do ovog znanja dolazim jer imam dugo tehničko obrazovanje i istoriju. Zato su me i zaposlili.”

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar The Verge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *