Vijesti

Apple navodno financira podcaste koje bi jednog dana mogao pretvoriti u TV emisije

Apple je navodno potpisao ugovor s producentom podcasta Futuro Studios kako bi mu pomogao u finansiranju razvoja i proizvodnje budućih podcasta, Bloomberg izvještaji. U zamjenu za svoj Futuro ugovor, Apple dobiva prvo odbijeno pravo na pretvaranje bilo kojeg podcasta u film ili TV emisiju. Već je producirao TV emisije zasnovane na podcastovima WeCrashed i Shrink Next Door.

Dugi podcastovi su se pojavili kao bogat izvor inspiracije za TV emisije u vrijeme kada su usluge striminga očajnije nego ikada za originalnim sadržajem. Hulu’s The Dropout je baziran na istoimenom podcastu ABC News, a streaming servis također navodno prilagođava podcast Wind of Change u TV emisiju.

Apple je posljednjih mjeseci javno najavio podcaste s nekoliko studija, uključujući At Will Media (za Divlje stvari: Siegfried & Roy), Campside Media (Trči, Bambi, trči), Jigsaw Productions (Linija), i Pineapple Street Studios (Projekt Unabom), u nizu poslova u kojima je navodno potrošio do 10 miliona dolara.

Appleove ugovore o podcastingu vodio je njegov Apple TV odjel, dok je njegova stvarna jedinica za podcasting navodno izbjegavala ulaganje u određene naslove kako bi se pojavila kao “neutralna platforma”. Apple i Futuro su odbili da komentarišu Bloomberg o svom izvještaju i nije odmah odgovorio na njega The Verge‘s zahtjev za komentar.

Uprkos uvođenju podrške za pretplate na podcast prošle godine, Appleova postojeća audio izdanja sugerišu da su njegovi prioriteti manje direktno zarađivanje novca na svojim emisijama. Umjesto toga, čini se da ih koristi za druge dijelove svog poslovanja, bilo kao izvor za buduće TV i filmske adaptacije ili, u slučaju pratećih podcasta za Problem sa Jonom Stewartom i Za cijelo čovječanstvoda ih koristite kao promotivne veze.

Nasuprot tome, ulaganje konkurenta Spotify u Iskustvo Joea Rogana podcast je uključivao pretvaranje emisije ekskluzivno za svoju platformu u pokušaju da privuče nove slušaoce na Spotify. Amazon je također potpisao ugovore za podcaste, uključujući Moje omiljeno ubistvo i Kako sam ovo sagradio koji uključuju prozore ekskluzivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *