Vijesti

Apple još uvijek ne može shvatiti kakav automobil želi napraviti

Appleov automobil o kojem se dugo pričalo mogao bi koštati manje od 100.000 dolara kada konačno bude dostupan za kupovinu, prema Bloomberg. Ali automobil može imati manje ambiciozne sposobnosti samovožnje nego što je prvo planirano i stići će godinu dana kasnije nego što se prvobitno očekivalo.

Iako je prijavljeno da je automobil potpuno autonomni automobil poput prototipa iz EV startup kompanije Canoo, trenutni dizajn automobila će imati više konvencionalnih karakteristika automobila kao što su volan i pedale, Bloomberg izvještaji. Ova nova verzija neće biti potpuno autonomna; umjesto toga, korisnici će očigledno moći da aktiviraju funkcije samovožnje samo na autoputevima, bliže opcijama za pomoć vozaču kao što su GM-ov Super Cruise i Fordov BlueCruise. (Možda je Apple oprezan da naiđe na probleme s kojima se Tesla suočio sa svojom tehnologijom potpune samovožnje.)

Apple planira da napaja automobil sa tehnološkim sistemom kodnog imena Denali koristeći procesor koji je moćan kao “oko četiri Apple-ova najkvalitetnija Mac čipa zajedno”, Bloomberg kaže. Za razliku od Tesle, Appleov samovozeći sistem će se oslanjati na lidarske i radarske senzore; Tesla se udaljava od ultrazvučnih senzora u korist kamera.

Apple je također očito prilagodio cijenu automobila i datum izlaska. Umjesto cijene sjeverno od 120.000 dolara, Bloomberg izvještava da Apple planira da ga ponudi za manje od 100.000 dolara, a umjesto da ga lansira 2025. godine, mogao bi ga lansirati 2026. godine.

Stožer je još jedna promjena za tekući projekat “Titan”, koji je navodno mnogo puta mijenjao kurs. I on i Apple-ove slušalice za miješanu stvarnost, o kojima se pričalo, godinama su se osjećali nedostižnim, a iako će se slušalice navodno početi isporučivati ​​u zadnjoj polovini 2023., čini se da ćemo čekati mnogo duže na Appleov automobil, u kojem god obliku bio uzmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *