Vijesti

Apple je zadržao najnovije ažuriranje Telegrama zbog emotikona

Telegram je objavio novo ažuriranje u petak, samo dan nakon što je izvršni direktor i osnivač Telegrama Pavel Durov rekao da je ažuriranje bilo u pregledu Apple-ove aplikacije dvije sedmice bez objašnjenja. Ažuriranje je prepuno funkcija povezanih sa emotikonima, ali jedna nedostaje jer je Apple izričito tražio njeno uklanjanje, kaže Durov.

“Nakon opsežnog medijskog izvještavanja o mom prethodnom postu, Apple nam se vratio sa zahtjevom da smanjimo naše ažuriranje Telegrama na čekanju uklanjanjem Telemojija – kvalitetnijih vektorsko animiranih verzija standardnih emotikona”, napisao je Durov na svom Telegram kanalu u petak. “Ovo je zbunjujući potez u Appleovo ime, jer bi Telemoji unio potpuno novu dimenziju u svoje statične emotikone niske rezolucije i značajno bi obogatio njihov ekosistem.”

Telemoji možete vidjeti u kratkom videu koji je uključen uz Durovu objavu (a ja sam napravio GIF videa koji je podijelio). Lično, mislim da Telemoji izgledaju veoma zabavno — sviđa mi se kako daju malo života statičnim emoji licima koja su mi prilično poznata. Ali pretpostavljam da je Apple imao problem s drugom kompanijom koja je modificirala svoj dizajn na ovaj način, zbog čega je možda tražio od Telegrama da ukloni Telemoji iz ažuriranja. Apple i Telegram nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Sada bih volio da Apple animira standardni emoji.
Video od Pavela Durova, koji sam pretvorio u GIF

Ipak, ažuriranje je napunjeno drugim novim poboljšanjima emotikona. Korisnici koji se pretplate na Telegramovu nedavno pokrenutu Premium uslugu od 4,99 dolara moći će da otpremaju i koriste prilagođene emoji sličice u razgovorima s prijateljima, a Telegram nudi 10 prilagođenih paketa sa više od 500 emoji sličica za početak. Besplatni korisnici će moći vidjeti bilo koji od animiranih emotikona i koristiti ih u svojim sačuvanim porukama.

Telegram je također ažurirao panel naljepnica na iOS-u kreiranjem zasebnih kartica za naljepnice, GIF-ove i emotikone, poput onoga što vam je možda poznato u Telegramu na Androidu, desktopu ili webu. Kompletnu listu ažuriranja možete pročitati u Telegramovom blogu.

Ima još poboljšanja na putu. Za “nekoliko sedmica” Telegram će omogućiti korisnicima da dodaju bilo koji prilagođeni emoji kao reakciju na poruku, kaže Durov, iako će ovo biti samo Premium funkcija za početak. Mišljenja sam da su reakcije na emotikone zapravo dobre – što više načina za korištenje emotikona, to bolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *