Vijesti

Apple je previše strog sa kopiranjem i lijepljenjem u iOS 16

Gdje je moja opcija „uvijek dozvoli“, Apple? | Fotografija Chris Welch / The Verge

Dok sam do sada koristio iOS 16, generalno sam bio veoma zadovoljan novim funkcijama i poboljšanjima. Prilagodljivi zaključani ekran je zabavan. Uklanjanje pozadine slika samo držanjem predmeta slike još uvijek nije zastarjelo. Ali samo nekoliko dana nakon što se novi softver pojavio, već sam pronašao svoju najveću frustraciju: iOS sada pita da li je u redu zalijepiti stavku iz jedne aplikacije u drugu. Konstantno. Iznova i iznova i iznova.

Mora postojati bolje rješenje od ovoga.

Razumijem zašto iza novog prompta. Međuspremnik vašeg iPhone-a često sadrži osjetljive podatke — lozinke, lične fotografije, dvofaktorne šifre itd. Aplikacije vjerovatno pregledavaju ove informacije češće nego što iko od nas zna. A ovo je još jedan primjer kako se Apple pridržava svoje mantre o privatnosti: pitajte ljude na čistom engleskom da li žele dozvoliti aplikacijama pristup njihovim informacijama. Pitajte ih više puta.

Ali novi upit dodaje trenje tamo gdje nikada prije nije postojao. To čini kopiranje i lijepljenje manje besprijekornim. Na primjer, ako izrežem temu slike u Fotografijama, kopiram je i zalijepim je u tekst u Porukama, dobijem iskačući prozor za dozvolu. Svaki put. Isto vrijedi i za lijepljenje nečega u Notes.

Snimak ekrana
Snimak ekrana: Chris Welch / The Verge
Ne bih trebao to svaki put odobravati. single. vrijeme.

Ovo su osnovne aplikacije za iPhone, i iako je prikladno da Apple univerzalno primjenjuje svoja pravila, također se nalazim kako frustrirano razmišljam: „Da, naravno u redu je da ovu sliku zalijepite u poruku. Zašto ne bi bilo? Dosta već.” Govorimo o fundamentalnom, vrlo uobičajenom toku akcije, a sada postoji prepreka u sredini.

Cilj sprečavanja aplikacija da njuškaju po vašem međuspremniku je razuman. Ali sigurno je moguće da Apple uključi “uvijek dozvoli” među izbore kako ljudi ne bi morali stalno vidjeti ovaj ekran. Ili bi kompanija mogla dodati preklopnik “pasteboard” u postavke privatnosti za svaku aplikaciju na način na koji to čini za lokaciju, obavijesti, pozadinske podatke i tako dalje. Samo nam daj neki način uspostavljanja postojanosti za naše preferencije kopiranja i lijepljenja.

Iskačući prozor se događa tako često da se gotovo pitam da li je to greška, a ne planirano ponašanje. A ponekad – kao kada se ulepljuje u Slack – uopšte se ne pojavi. Ništa se do sada nije promijenilo u prvim beta verzijama iOS-a 16.1, ali se nadam da će Apple unaprijediti ovu interakciju prije nego kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.