Vijesti

Apple i Samsung pametni satovi trebaju više dugmadi ako žele više sportista

Ranije ove sedmice, Samsung je najavio Galaxy Watch 5 Pro. To je Samsungov najizdržljiviji pametni sat ikada, a na Unpacked-u je bilo jasno da kompanija namjerava da se sat dopadne sportistima na otvorenom. Apple je također na WWDC-u otkrio da će watchOS 9 sadržavati gomilu novih radnih metrika, dodajući gorivo glasinama da bi robusni Apple Watch mogao biti na putu. Jasno je da obje kompanije žele privući korisnike iz Garmin i Polar gomile — ali osim trajanja baterije i izdržljivosti, postoji još jedna prepreka koja bi mogla poremetiti ove napore. Touchscreens.

U dobru i zlu, Apple i Samsung su se oslanjali na navigaciju sa ekranom osetljivim na dodir na svojim pametnim satovima. To je u redu za povremene vježbe ili za prosječnu osobu koja ne prelazi sve vrste terena s ekstremnim temperaturama. Neće biti dovoljno za entuzijaste na otvorenom na koje obje kompanije ciljaju sa ovim “Pro” satovima.

Testirao sam običan Galaxy Watch 5 od 40 mm, i iako nije potpuno isti, Pro je u suštini veća, čvršća verzija Watch 5. Kada je u pitanju korisničko sučelje, oni dijele isti DNK dizajna. To me brine. U nekoliko trčanja koje sam do sada imao sa Watch 5, bilo je izazovno provlačiti se kroz ekrane usred koraka. To je zato što je avgust i kako kaže čuvena pesma Santane, čovječe, vruća je. Imam znojne prste i ponekad moram da napravim pauzu da bih se rehidrirao. Da bih to uradio, moram da stanem i da obrišem ruke samo da mogu da prevučem udesno i dodirnem dugme za pauzu. Zvuči dovoljno jednostavno, ali nije lako kada je vlažnost dovoljno gusta da se osjećate kao da plivate u supi.

Novi pokazatelji rada nagovještavaju da dolazi robusni Apple Watch… ali nije jasno da li će Apple dramatično promijeniti dizajn.
Fotografija Victoria Song / The Verge

Imao sam isti problem kada sam testirao watchOS 9 na mojoj Seriji 7. Morate prevući prstom prema gore ili skrolovati preko digitalne krune da biste vidjeli sve nove metrike rada. Mnogo puta sam morao da zastanem da bih uspešno prešao kroz više menija samo da bih pogledao jednu od novih statistika. Nadao sam se da će skrolovanje preko digitalne krune biti lakše, ali nije.

Ni ovo nije samo ljetni problem. Ako ste triatlonac, i to je problem s plivanjem. Ako vježbate tijekom cijele godine, još je veći problem zimi kada morate nositi rukavice. Imao sam dosta rukavica koje su kompatibilne sa ekranom na dodir, ali nikada nisu bile pouzdane na mom telefonu, a kamoli na mom manjem ekranu pametnog sata.

Ovo nije problem kada koristite Polar ili Garmin sportski sat. To je zato što fizička dugmad ne sprečavaju vlaga ili rukavice. Kada se naviknete na njih, možete listati menije bez potrebe da spuštate pogled dok vam to apsolutno ne bude potrebno. Neki čak koriste kombinaciju dodira i kontrole dugmadi — što je idealno jer uvijek možete koristiti najprikladniji metod za datu situaciju.

Garmin Forerunner 255S na ženskom zglobu

Ekran možda nije tako lijep na Garmin Forerunner 255S, ali dugmad osiguravaju da ne moram da brinem o znojnim prstima.
Fotografija Victoria Song / The Verge

Jasno je da su i Apple i Samsung svjesni da sportisti cijene trajanje baterije, detaljne metrike i izdržljivost. Ali manje je jasno da li je bilo koja kompanija zaista razmišljala o tome zašto bi toliki entuzijasti na otvorenom i triatlonci radije odustali od otmjenog ekrana osjetljivog na dodir nego od fizičkih kontrola.

Još uvijek ne znamo puno o Appleovom robusnom satu. Okolni detalji koji su držani u prilično čvrstoj tajnosti. Ali Galaxy Watch 5 Pro više nije tajna. Postoji u svijetu, i bez obzira na to što ima, nedostaje mu fizička kontrola na koju su se mnogi triatlonci navikli. S obzirom na to, pomalo je zbunjujuće što je Samsung izbjegao rotirajući okvir za Pro. (To je možda bio kompromis kako bi se osigurala veća izdržljivost.) Moram da izvršim više testova, i naravno, postoji nekoliko razloga zašto biste se mogli odlučiti za napredniji vodeći pametni sat umjesto namjenskog GPS sata za više sportova. Ali ovih dana, kad god pokušam da prevučem sat 5 ili Seriju 7 svojim znojnim ciframa, često poželim da umjesto toga nosim svoj Garmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *