Vijesti

Apple će vam omogućiti da vratite sigurnosne zakrpe za iPhone

Apple će vam omogućiti da uklonite sigurnosne zakrpe koje je instalirao iOS 16 sistem Rapid Security Response, koji može instalirati zakrpe bez potrebe za potpuno ažuriranjem vašeg iPhone-a (ili čak i bez ponovnog pokretanja, u nekim slučajevima). Prema dokumentu podrške koji je uočio MacRumors, možete ukloniti ažuriranje Rapid Security Response tako što ćete otići na Postavke > Općenito > O, a zatim dodirnuti verziju iOS-a. Odatle će vam se prikazati dugme „Ukloni bezbednosno ažuriranje“.

Dokument ne daje nikakve primjere zašto biste morali da deinstalirate jednu od zakrpa, ostavljajući vaš telefon otvorenim za ranjivost od koje štiti. Lako je zamisliti nekoliko posebnih okolnosti u kojima bi ova funkcija mogla biti korisna, možda ako neko pokvari neki poseban softver za posao ili alate za upravljanje, na primjer. Inače, to je jedna od onih funkcija koje većina ljudi vjerovatno nikada ne bi trebala koristiti osim ako nemaju vrlo specifičan razlog i u potpunosti razumiju što rade – nešto poput novog ekstremnog načina zaključavanja, koji je uključen da zaštiti korisnike od “visoko sofisticiranih” ciljani sajber napadi.

Brzi sigurnosni odgovor je uključen prema zadanim postavkama, iako možete isključiti ažuriranja tako što ćete otići na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera > Automatska ažuriranja i uključiti opciju „Sigurnosni odgovori i sistemske datoteke“. Ako to učinite, morat ćete pričekati puna ažuriranja iOS-a da biste dobili sigurnosne zakrpe. Opet, ja bih lično preporučio da ne isključujete ovu funkciju osim ako nemate eksplicitan razlog za to, s obzirom na to koliko je Appleovih nedavnih ažuriranja zakrpilo ​​prilično ozbiljne ranjivosti.

Sistem takođe dolazi na macOS u Venturi, koji još nije zvanično objavljen — do sada, Apple-ovi dokumenti podrške za njegov desktop OS ne spominju da li ćete moći da vratite i ta ažuriranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.