Vijesti

Android i iOS čine velike korake ka lansiranju Matter kompatibilnosti pametnog doma

Matter je novi standard interoperabilnosti pametne kuće u čijem su kreiranju pomogli i Apple i Google. | Slika: CSA

Sve je bliže. Sa padom iOS 16.1 i iPadOS 16.1 razvojnih beta verzija danas, imamo potvrdu da je „Mater Accessories“ na putu za Apple iPhone i iPad uređaje. Osim toga, danas je objavljena i Googleova Google Home Developer Console, koja pomaže programerima da dodaju Matter uređaje na svoju platformu pametnog doma.

Matter je novi standard povezivanja pametnog doma koji obećava da će objediniti sve vaše povezane uređaje, olakšavajući vašem pametnom termostatu da razgovara s vašom povezanom bravom na vratima i vama da razgovarate s bilo kojim pomoću bilo kojeg glasovnog asistenta ili aplikacije za pametnu kuću koju odaberete. Na WWDC-u ove godine, Apple je najavio da će iOS 16 podržavati Matter, a sada vidimo prve implementacije.

Snimak ekrana stranice postavki na Apple iPad-u koji koristi iPadOS 16.1 developer beta.
Snimak ekrana stranice postavki na Apple iPad-u koji koristi iPadOS 16.1 developer beta.

Pojavio se novi meni opcija u Settings > General na iPad i iPhone uređajima koji koriste beta verziju. Spotted by Aaron Zollonavodi “Matter Accessories” i, kada ga dodirnete, vodi vas do liste Matter dodataka koji su dodani “povezanoj usluzi”.

Samo još nema dodatne opreme kompatibilne sa Matterom, jer standard Matter još nije finaliziran. Ali ovo je siguran znak da programeri i proizvođači testiraju softver pre izdanja prije očekivanog lansiranja Mattera ove jeseni.

Videli smo neke beta Matter uređaje u akciji na IFA tehnološkoj konferenciji ranije ovog meseca. Eve Systems je pokazao svoj pametni priključak koji kontrolišu Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa i Samsung SmartThings.

Taj demo je istaknuo jednu od Matterovih osnovnih karakteristika — kontrolu više administratora — koja je nagoviještena u iOS i iPadOS beta verzijama. Ovo omogućava uređajima da imaju više mastera, tako da možete zatražiti od Siri da smanji vaš Nest termostat ili da Google Nest Hub kontrolira vaš Amazon pametni utikač.

Apple je bio uključen u Matter od kada je počeo kao jedan od njegovih osnivača, zajedno s Googleom, Samsungom i Amazonom. Sva tri proizvođača pametnih telefona javno su izjavila da će njihovi pametni telefoni i tablet uređaji biti Matter kontroleri, što znači da mogu uključiti Matter uređaje u vašu pametnu kućnu mrežu.

Neki snimci ekrana koji su se također pojavili danas ukazuju na to da je Google na dobrom putu da svom operativnom sistemu doda odjeljak Matter Accessories. Android Policija izvještava da se u postavkama Google računa za neke korisnike pojavio odjeljak Matter Devices & Services, sa upitom za povezivanje novog Matter uređaja i opcijom da se automatski prikaže obavještenje kada su Matter uređaji u blizini. Ovo nagoveštava još jednu ključnu karakteristiku Matter-a: pojednostavljeno, ujedinjenije podešavanje za pametne kućne uređaje.

Sve ove aktivnosti čine da se čini sve vjerojatnijim da će Matter postići svoj cilj jesenje lansiranje, uprkos višestrukim prethodnim kašnjenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.