Vijesti

Android 13 stiže za Pixel telefone od danas

Ovogodišnje veliko ažuriranje za Android, Android 13, danas je zvanično objavljeno za Googleove Pixel telefone, objavio je gigant za pretraživanje. Godišnje ažuriranje dobija službeno izdanje malo ranije nego inače, nakon izdavanja Androida 12 u oktobru prošle godine i izdavanja Androida 11 u septembru 2020.

Lista ažuriranja koja stižu s ovogodišnjom verzijom Androida vjerovatno će vam biti poznata ako ste pratili beta izdanja Androida 13. Postoji mogućnost prilagođavanja ikona aplikacija koje nisu Googleove tako da odgovaraju pozadini vašeg početnog ekrana koju smo vidjeli u prvom pregledu programera za Android 13, nova dozvola za smanjenje neželjenih obavijesti i nova opcija za ograničavanje koje od vaših fotografija i videozapisa aplikacija može pristup.

Tematske aplikacije za Android pozadinu.
Slika: Google

Novo dopuštenje za omogućavanje aplikacijama da šalju obavještenja.
Slika: Google

Još u januaru smo pisali da je Google planirao da ovu godinu provede u sustizanju Appleovih ekosistemskih integracija, a više dokaza o tome ima u službenom izdanju Androida 13. Ažuriranje uključuje podršku za prostorni zvuk sa praćenjem glave, koji je dizajniran tako da zvukovi izgledaju kao da dolaze iz fiksne tačke u prostoru kada pomičete glavu dok nosite kompatibilne slušalice, slično funkciji koju Apple nudi za svoje AirPods. Današnji post ne kaže tačno sa kojim slušalicama će ovo raditi, ali Google je ranije najavio da će ažurirati svoj Pixel Buds Pro kako bi ponudio podršku za prostorni zvuk.

Drugo, postoji mogućnost prijenosa poruka iz aplikacija uključujući Google Messages direktno na Chromebook, slično kao iMessage na Macu. To je još jedna karakteristika koju je Google detaljno opisao u januaru. Kao i vlastita aplikacija Messages, jedna od Googleovih promotivnih sredstava također pokazuje da to radi s aplikacijom za razmjenu poruka Signal, a kompanija kaže da će ova funkcija raditi s “mnogim vašim omiljenim aplikacijama za razmjenu poruka”. Ažuriranje takođe uključuje funkciju koja vam omogućava da kopirate sadržaj sa Android telefona za lepljenje na Android tablet i obrnuto.

Mogućnost postavljanja jezika za svaku aplikaciju je još jedna karakteristika Androida 13.
Slika: Google

Poruka iz aplikacije Signal se prenosi sa Android telefona na Chromebook.
Slika: Google

Ostale funkcije Androida 13 uključuju mogućnost postavljanja jezika za svaku aplikaciju, redizajniran media player koji prilagođava svoj izgled na osnovu onoga što slušate, podršku za Bluetooth Low Energy za bolji kvalitet zvuka pri nižim brzinama prijenosa i smanjenom kašnjenju, poboljšan multitasking na uređajima s velikim ekranom s podrškom za povlačenje i ispuštanje za više zadataka i bolje odbijanje dlana pri korištenju olovke.

Google-ova najava ne precizira tačno koji će Pixel uređaji danas dobiti ažuriranje za Android 13, ali beta verzije softvera su dostupne na svemu, od Pixela 4 do nedavno objavljenog Pixela 6A. Android ažuriranje će stići na uređaje drugih proizvođača, uključujući Samsung, Oppo, OnePlus, HMD, Motorola, Realme, Sony, Xiaomi i Asus “kasnije ove godine”, piše Sameer Samat iz Google-a u današnjoj objavi. Za više detalja o promjenama koje stižu u ažuriranju, pogledajte Googleov post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *